Tips voor meer energie

Wat doen jullie om energieker de dag te komen? Of heb je goede tips om minder moe te worden?

Nu ik met mijn reuma in remissie ben, vind ik het steeds moeilijker om met de vermoeidheid om te gaan. Immers, iedereen begrijpt dat je moe bent als je veel pijn hebt of heel moeilijk beweegt. Nu ik dus geen pijn en stijfheid meer heb, blijkt de vermoeidheid een echt struikelblok!

Ik ga makkelijker over mijn grenzen omdat de pijn me niet meer terug fluit. Daardoor moet ik steeds vaker afzeggen, omdat ik gewoon te moe, of zelfs uitgeput, ben.

Aan de arts, verpleegkundige of psycholoog is het heel moeilijk uit te leggen hoe moe ik ben, en hoeveel negatief effect dat op mijn kwaliteit van leven heeft. Ik krijg vaak tips als 'neem voldoende rust' en 'doe meer aan sport', maar dat heeft geen of zeer weinig effect.

Wat doen jullie tegen de vermoeidheid? Iemand goede tips?

1

16 reacties

0

Mijn ergotherapeut heeft me wel geadviseerd om bij het douchen oordoppen in te doen, en voor mij helpt dat enorm. Verder zijn we nog niet gekomen, maar we zijn er nog wel mee bezig. Dit zou ook  helpen tijdens het boodschappen doen, maar daarbij heb ik het nog niet gedaan omdat ik me schaam om met oranje dopen in mijn oren de straat op te gaan.

Ik weet ook niet of dat bij mij puur gebaseerd is op mijn spierziekte, of ook op mijn autisme. (de ergo was wel voor mijn spierziekte en mijn autisme was toen nog niet bekend, maar werdt 2 maanden later vastgesteld)

Misschien is het een idee om (via je revalidatiearts) een ergotherapeut te vragen of die tips voor je heeft.

Ik neem wel ooit druivensuiker als ik erg moe ben, en dat wil soms wel werken, maar soms wordt ik daar beroerd van. Weet daarbij niet goed hoe of wat dat verschil veroorzaakt.

Samen staan we sterk!!!
0

Hoi Chantal, dank je voor het meedenken!

Een revalidatiearts of ergotherapeut heb ik niet. Ik ben heel benieuwd of die wel wat voor me kunnen doen. Ik zal het komende afspraak eens vragen aan de reumatoloog, alleen is die afspraak pas in februari... :(

(druiven-)suiker heb ik ook een paar keer geprobeerd. Bij mij pakt het helaas niet goed uit. Een halfuur lang ben/lijk ik hyperactief, daarna stort ik twee keer zo hard in, met een knallende hoofdpijn. Ik gebruik het soms als 'thuiskomertje', als ik zo moe ben onderweg naar huis, dat ik in slaap dreig te vallen in de bus of trein.

Lastig, he? ;)

0

Ja das precies wat het bij mij ook doet, alleen krijg ik er geen hoofdpijn van, maar wordt ik beroerd. soms zelfs al kort erna en wordt ik er niet hyper van. Ook ik gebruik het als ik nog even verder moet om thuis te komen. toch wel grappig. 

Als je gee revalidatiearts hebt, kun je inderdaad ook je reumatoloog om een ergotherapeut vragen. Die kan je dan vervolgens ook helpen met andere "probemen". 

Ik denk dat een reumatoloog er wel voor open kan staan, omdat een ergotherapeut helpt om je zo lang mogelijk zelfstandig te laten zijn. dit doet ze via technieken en hulpmiddelen. De reumatoloog wil ook dat je zo lang mogelijk blijft bewegen en zelfstandig blijft. Hoop dat je reumatoloog je een ergotherapeut toe zegt. Ik heb daar wel veel aan gehad. ondanks dat ik zelf ook al bergen metaanpasssingstechnieken had bedacht.

Samen staan we sterk!!!
0

Hoi betty, las net bij hte gesprek omgaan met pijn en stijfheid de tip dat als je geen producten eet waar de E621 t/m de E628 (smaakversterkers) in zit, dat je dan meer energie hebt.

Heb gevraagd wat dat precies doet die betreffende E-producten om meer duidelijkheid te krijgen, dus houd het in de gaten.

Ja ik schrijf het nu heel anders, dus kijk maar even bij het gesprek zelf. De reactie van Sunshine. die net boven mijn reactie van vandaag staat. Ze had het over meer energie hebben, vandaar dat ik het hier even meld,

mischien heb jij er ook wat aan.

Samen staan we sterk!!!
0

Hallo Bettie,

Ik heb zelf ook een beperkte energievoorraad. Mijn revalidatiearts heeft mij aangegeven dat ik alles wel mag doen, maar er moet tegenover de belasting = activiteiten zoveel rust staan dat ik weer op hetzelfde energieniveau terug kom. Het is een evenwicht tussen belasting en belastbaarheid.
Een ergotherapeute kan jou helpen met het in kaart brengen van je activiteiten op een dag; wat doe je zoal, hoe lang en hoeveel moeite kost het je. En dan kijk je meteen ook naar het aantal rustmomenten, de duur daarvan en wat het je opbrengt. En dan gaat ze samen met jou bekijken of je de activiteiten en rustmomenten zo kan plannen dat je je energie optimaal gebruikt. Ik kan even niet meer op de naam komen van deze methode, maar het is wel effectief.

Druivensuiker geeft een korte, snelle kick (het verhoogd je bloedsuikerspiegel) maar zoals je zelf al aangeeft werkt het niet lang. En dan ben je nog vermoeider waarschijnlijk.

Het is een lastig probleem, zeker omdat vermoeidheid niet altijd even zichtbaar is. Bij mij door de aard van mijn aandoening wel, het beinvloedt mijn lopen, maar dat is lang niet bij iedereen het geval.

Veel sterkte en ik hoop voor je dat je snel bij een ergotherapeut terecht kan. Verwacht er geen wonderen van, maar het kan wel schelen.

Groeten

 

het leven is wat je overkomt terwijl je andere plannen maakt
0

Hoi Bettie,

Je zou eens een paar weken je activiteiten kunnen bijhouden in een lijst, sociale contacten, boodschappen doen, tijd voor hobby's e.d.

Na een tijdje zou je met activiteiten kunnen gaan schuiven om ze zo beter over de week te kunnen verdelen.

Mij heeft het kritisch kijken naar je agenda goed geholpen om mijn energie beter te verdelen over de dag. Soms blijven er situaties die spontaan gaan, die kun je dan voor lief nemen en ervan genieten,

groet,

Johan
0

Hoi Bettie,

ik ben het helemaal met Johannes eens dat een goede planning heel veel kan schelen. Bij mij werkt het heel goed, maar dan moet ook niemand het in zijn hoofd halen mijn agenda in de war te schoppen... ;)

Moderator namens Reumapatiëntenbond
0

Oh ja, heb je het decembernummer van de "In Beweging" al gelezen? Op pagina 24-25 staat een artikel over onderzoek van Universiteit Twente naar vermoeidheid bij reumatische artritis.

Je kunt ook een brochure over vermoeidheid bestellen bij m.g.stegehuis-devegte@utwente.nl. Daarin staan ook tips om de vermoeidheid de baas te worden.

Moderator namens Reumapatiëntenbond
0

ik ben ook altijd erg moe maar het gaat erom dat je alles een beetje verdeeld!als je weet dat je naar een verjaardag moet ga slapen smiddags!en als het een dag niet gaat zoals je dacht nou jammer dan!gewoon doen wat jou het beste lijkt!

0

De brochure waar ik het over had is ook te downloaden op http://www.reumafonds.nl/actueel/dossier/ra.

Moderator namens Reumapatiëntenbond
0

Ik struikel ook dagelijks over mijn vermoeidheid. Het is naar mensen die niet in hetzelfde schuitje zitten ook niet uit te leggen. Ik ben jong, ik heb een druk leven wat ingevuld word met school, werk, huis en dan wil je ergens ook nog je sociale leven behouden. Wat bij mij absoluut niet lukt, ik stuit elke keer weer op veel onbegrip. Ik kan niet tot laat mee stappen en doen wat mijn vriendinnen doen. Ik moet zeggen dat ik dit zelf ook erg moeilijk vind. Ik hoef echt niet elke week te stappen maar 1 keer per 2 maanden lukt me zelf niet meer.

Sporten word mij ook erg afgeraden omdat ze vinden dat ik een te druk leven lijdt voor iemand met RA en MCTD. Wat ik heel erg jammer vind omdat ik weet dat ik er energie uit kan halen. Maar ook snap ik het wel weer want ik zou niet weten waar ik de tijd en energie vandaan moet halen om te gaan sporten.

0

Ik heb gevraagd aan de reumatoloog of ik bij iets van revalidatie terecht kon.. Gelukkig dat kan.. De vermoeidheid is een groot probleem maar het gebrek aan conditie ook.
Nu heeft bij mij de reuma ook een aardige tik uitgedeeld en was ik in enorm goede conditie voor ik ziek werd.

Dus ik wil toch proberen of ik een balans kan vinden in iets meer gezond bewegen (onder goede begeleiding), en rust.. Om zo weer iets meer conditie te krijgen..

0

Ik sluit me aan bij Caruch. Het onbegrip is misschien wel net zo'n groot struikelblok als de vermoeidheid zelf. Als ik de vrijheid zou hebben om te zeggen het lukt even niet, jammer dan. Zou me dat al een heleboel energie opleveren. Helaas krijg ik dan gelijk een casemanager op m'n dak, die geen 'smoesjes' dult of een van mijn twee dochters (van 2 en 4) vragen om mijn aandacht en energie. Van mijn dochters zal ik geen begrip vragen, maar een casemanager (die mijn reïntegratie begeleid, nadat ik voor 80-100% ben afgekeurd) zou beter moeten weten. In het sociale leven dat nog over is, is er meer begrip, maar hebben evengoed geen idee hoe invaliderend vermoeidheid soms kan zijn. Een vriendin van me is onlangs nog wereldkampioen rolstoelbadminton geworden.
Ze heeft deze topprestatie bereikt naast een fulltime baan! Ik ben apetrots op haar. Maar zie ook in dat zij ondanks haar rolstoel minder beperkt is dan ik door mijn vermoeidheid. Ik verlang nog wel eens terug aan de tijd dat ik zelf in een rolstoel zat en ik niemand iets hoefde uit te leggen als ik hulp nodig had.

0

De vraag was natuurlijk tips voor het omgaan met vermoeidheid.

De tips waar ik wat aan had:

- neem regelmatig micropauzes van 5 - 10 minuten.

- 2 korte powernaps zou beter zijn dan een lange middagslaap (lukt me nog niet, maar werk eraan)

- met je bezigheid stoppen op het moment dat je voor je gevoel nog een half uur door zou kunnen.

- vooral kijken naar de dingen die je goed afgaan en dat meer gaan doen.

Succes ermee.

0

Hoi Bettie.

Alles goed met jou? Las dat je de MTX aan het afbouwen bent, op hoeveel zit jij nu, zou dat graag willen weten. Ik slik er nog zes.

Groetjes Annie.

Je bent niet alleen.
0

Hoi Annie,

mijn hoogste dosis was 25 mg MTX injectie. Door te injecteren kreeg ik meer werkzame stof in mijn bloed dan met tabletjes slikken.Voor mijn beleving scheelde dat als dag en nacht.

Toen de RA eenmaal rustig werd, ging ik eerst naar 20 mg injectie, toen naar 15 mg tabletten (6 tabletten) en nu 10 mg tabletten.

Ik ben heel benieuwd hoelang ik nog MTX moet slikken, want ik wil er graag vanaf. Ik merk wel dat met minder MTX de vermoeidheid ook wat minder wordt.

Groetjes, Bettie

Je kunt dit bericht alleen bekijken en er niet op reageren.

Plaats een reactie

Om te kunnen reageren moet je eerst ingelogd zijn. Als je nog geen profiel hebt op Iemandzoalsik.nl, kun je je aanmelden. Hiermee krijg je de mogelijkheid om te reageren en ook om zelf gesprekken te starten en groepen te volgen.

aanmelden / login