rolstoeltaxi

Hallo mensen,

 

Ik zit met een probleem en wil graag advies, tips en misschien een voor de handliggende oplossing, maar hiervoor moet ik eerst even mijn probleem uitleggen. Ik rij nog zelf auto, gebruik alleen een stijglift om in en uit te stappen. De laatste maanden voelt het rijden echter niet meer veilig. Het remmen en sturen, ondanks stuurbekrachtiging, gaat steeds moeilijker. Omdat ik nog zelfstandig rij krijg ik van mijn gemeente een tegemoetkoming via de WMO. Inmiddels maak ik gebruik van een electrische rolstoel met hoog-laag- en sta-op functie. Deze kan ik dus niet meenemen. Uit een "gewone" rolstoel kan ik absoluut niet opstaan en mijn vrouw krijgt me daar niet uit. Dus als ik met de auto wegga kan ik nwel uitstappen maar niet weg bij mijn auto. Zonder hulpmiddel staan of lopen kan ik niet meer, ook niet met een rollator behalve als de ondergrond zeer vlak is en de afstand ongeveer 15 meter. Ik krijg de rollator zonder hulp niet een stoep op en heb vaak moeite om deze vooruit te duwen. Nu kan ik mijn bijdrage omzetten in een taxipas maar daar mag ik in een straal van 30 km rond mijn woning gebruik van maken als je verder weggaat moet je per km betalen. Ik heb in mijn omgeving navraag gedaan bij diverse bedrijven die aan rolstoelvervooer doen en de gemiddelde kmprijs is dan 1 euro per km. Als ik dan op visite wil bij mijn schoonouders die in Drenthe wonen zou mij dat voor de heen en terug reis op ongeveer 400 euro komen en dan weet ik niet eens of mijn partner voor die prijs mee mag. Daar ik tot nu toe altijd ergens met de auto heenging heb ik mij nooit verdiept in rolstoeltaxivervoer dus misschien is mijn probleem kleiner dan ik denk, maar zo voelt het nu niet. Tussen haakjes ik heb (nog) geen aantekening op mijn rijbewijs en ben zeer bang dat als ik me laat keuren bij de RDW dat gezien de kracht etc. ze mijn rijbewijs niet verlengen. Mijn eigen neuroloog gaf dat zij mij negatief zou adviseren en dat is schrikken, want dat is het laatste wat je wil horen. Ik hoop op jullie ervaringen, tips en trucs. Alvast hartelijk dank voor jullie reacties.

 

Groetjes Ferry

Ferry
0

9 reacties

2

hallo ferry, wat naar dat het autorijden zo slecht gaat.Je rijbeweijs en eigen auto zijn toch een grote vrijheid zeker als je verder zo beperkt bent.Ik weet niets van vervoersregelingen of aanpassingen in auto,s maar  wil toch even reageren,Ik zie heel vaak mensen die achterin een soort van pausombiel zitten. zeg maar een aangepast bestelauto dus heb je misschien de mogelijkheid om je eigen auto in te ruilen en iets anders aan te schaffen dan zou je vrouw kunnen rijden als zij tenminste haar rijbewijs heeft en zou jij in je eigen rolstoel kunnen blijven zitten en toch gezamelijk kunnen reizen, zo'n oplossing lijkt mij op de lange termijn handiger en mischien nog wel goedkoper zeker als je vaak eigen vervoer nodig hebt. Nou sterkte met het zoeken naar een oplossing je krijgt vast nog veel handige tips.

1

Hoe moeilijk ook, als het niet veilig meer is om auto te rijden kan je het beter niet meer doen. Want als je een ongeluk krijgt, of het nu je schuld is of niet, je zult je altijd schuldig voelen erover. Bovenop de  juridische kant.

Als een aangepaste auto of bus financieel een optie is dan zou ik dat zeker overwegen, tenminste als je vrouw kan rijden. Hulp hiervoor van de WMO is onwaarschijnlijk, meestal gaan gemeenten uit van de goedkoopste oplossing en dat is deelvervoer. Oftewel de regiotaxi of zoals jij zegt rolstoeltaxi.

Op zich is dit een goed systeem, als het werkt. Ik weet niet precies hoe het in jullie gemeente werkt, maar de meeste gemeenten werken met een regiotaxi. Daarmee kan je binnen een bepaald gebied met korting reizen of zoals blijkbaar bij jullie gratis? Buiten dat gebied betaal je dan meer. Voor grotere reisafstanden is er Valys. Dit is een vergelijkbare voorziening maar dan voor verder weg. Hiervoor krijg je een aantal km per jaar toegewezen. Maar omdat jullie blijkbaar niet met een regiotaxi werken kan het bij jullie anders zijn. Ik zou even informeren bij de gemeente hoe het precies zit.

Hoe dan ook, taxivervoer of deelvervoer voor de langere afstand is en blijft een duur geintje. Al is een auto natuurlijk ook niet gratis. Bij de regiotaxi zit je bovendien nog met de wachttijden; dat is per regio verschillend. Soms is het een kwartier voor en een kwartier na de aangegeven tijd, soms langer of korter. Dit betekent bijvoorbeeld bij ons dat een man die ik ken bij de fysio soms een tijd zit te wachten op de taxi en soms nog bezig is als ze al komen. Niet echt handig dus.

Ik ben zelf geen voorstander van het deelvervoer, ik ben blij dat ik (met handbediening sinds twee weken) nog zelf kan rijden. Ik zit nu even zonder auto omdat de handbediening erin gemaakt wordt en ik vind het verschrikkelijk. Ik gebruik normaal een rolstoel in de winkel maar moet nu met de scootmobiel en een rollator de winkel door. Niet handig merk ik nu.

Een eigen auto is en blijft de meest ideale optie, als bijrijder dan. Kan overigens ook naast de bestuurder, je hoeft niet per se achterin te zitten. Maar het is een dure oplossing die door de meeste gemeenten niet vergoed wordt. Eventueel kan er bij fondsen een aanvraag ingediend worden maar dat is ook niet zo simpel.

Mijn advies: niet meer rijden in verband met de eigen veiligheid en dat van de medeweggebruikers en passagiers, en navraag doen bij de gemeente hoe precies de rolstoeltaxi werkt en of er mogelijkheden zijn voor eigen vervoer. Ik kan niet in je portemonnee kijken maar ik vermoed dat zelf een bus of aangepaste bestelwagen kopen geen optie is?

Hoe moeilijk ook, het is immers je vrijheid, zelf autorijden is echt niet meer verstandig.

Ik hoop ook van harte dat andere mensen met een chronische aandoening die het rijden mogelijk beïnvloed zo verstandig zijn een eigen verklaring in te sturen en een verklaring van geschiktheid aan te vragen. Ook al betekent dit misschien dat je niet meer mag rijden of aangepast. Ik weet dat het moeilijk is, vond het zelf ook niet makkelijk, maar we maken met zijn allen gebruik van dezelfde weg en ik vind niet dat je een ander in gevaar mag brengen omdat jij vindt dat je recht hebt op het rijbewijs. Of omdat je denkt dat je nog goed genoeg rijdt. Liever het zekere voor het onzekere en het laten beoordelen door het CBR. Er is nog zoveel mogelijk qua aanpassingen. Het is helaas nog niet verplicht, de wet gaat ervan uit dat iedereen voor zich kan bepalen of ze rijgeschikt zijn. En dat gebeurt lang niet altijd.

Hoe dan ook, succes en laat even weten hoe het verder is gegaan.

het leven is wat je overkomt terwijl je andere plannen maakt
1

indien mogenlijk probeer even juridisch uit te vinden hoe dat zit want volgens mij moeten ze je ook helpen bij een aangepaste auto bus waar jij zo met je stoel in kunt en je vrouw zou dan de chaffeur zijn als ik het goed heb val je dan onder een grijs kenteken zodat je belastingvrij rijdt of met fikse korting, vaak zijn zulke autobusjes ook tweedehands goed verkrijgbaar tegen redelijke prijs.wij zitten hiervoor ook in oriënterende fase ivm vevoer van onze dochter.succes

 

Grace
1

Kijk op de Markt op de site van de VSN staan allerlei handige spullen op! Als je vrouw geen rijbewijs heeft kan zij het misschien versneld halen via nde ANWB.

1

Een bestelbus of bestelauto die gebruikt wordt voor het vervoer van een gehandicapte kan inderdaad onder een grijs kenteken gereden worden. Dat scheelt behoorlijk in de wegenbelasting inderdaad. Ze zijn helaas niet heel goedkoop, dat valt tegen. Er zijn wel bepaalde voorwaarden waar je aan moet voldoen! Dit moet je goed uitzoeken. Een tweedehands bedrijfsauto kopen kan natuurlijk ook, die kan aangepast worden. Let wel op met de prijzen op internet voor bedrijfsauto's, die zijn zonder btw dus dat komt er nog bij op.

De WMO is niet verplicht om een aangepaste auto of bestelbus te vergoeden. Zij hoeven alleen te kijken naar de goedkoopste adequate oplossing en dat is in dit geval de rolstoeltaxi of regiotaxi. In de meeste gevallen overigens. De meeste gemeenten zullen om die reden een aangepaste auto niet vergoeden. Maar dit kan per gemeente verschillen.

Aanpassen van de auto kan behoorlijk in de papieren lopen, dat is ook de reden waarom tweedehands aangepaste auto's vrij prijzig zijn. Er is wel heel veel mogelijk inderdaad, dat is het mooie. Het zou mooier zijn als het wat goedkoper kon, bijvoorbeeld met een lager bwt tarief. Want ik geloof dat aanpassingen onder het hoge tarief vallen!
Er zijn op internet diverse bedrijven te vinden die aanpassingen doen of die gespecialiseerd zijn in aangepaste auto's. Sommige zijn duur, anderen iets minder. Ook particulier kan je kijken maar weer kritisch!

het leven is wat je overkomt terwijl je andere plannen maakt
1

Lieve mensen,

Bedankt alvast vooor de tot nu vele tips trucs en waar op te letten dingen. het heeft mij en mijn vrouw flink wat stof gegeven om over na te denken. Wat ik op dit moment wel al weet is dat ik stop met zelf nog te rijden omdat de kracht in mijn armen en benen zeer zwak is en ik niet (mede)verantwoordelijk wil zijn voor een ongeval.

Wat mij is opgevallen in jullie reacties is dat alles per gemeente verschilt en dat dit soms een voordeel is maar vaak een nadeel voor mensen met een handicap.

Prijzen van aanpassingen zijn ten alle tijde duur. Ik ben persoonlijk nog nooit tegen "een koopje aangelopen" Ik denk dat het als het gaat om een auto het al gauw meer dan 20.000 euro gaat kosten. En daar mijn ziekte progessief is ik geen garantie krijg hoe lang ik dan van een aangepaste auto gebruik kan maken. Tevens heb ik zo'n bedrag niet in mijn portemonnee helaas. Wij gaan in ieder geval ons verder orienteren met gegevens. Nogmaals hartstikke bedankt en geniet even van het mooie weer!

Vriendelijke groeten van Ferry

Ferry
1

Beste Ferry, Misschien komt mijn reactie als mosterd na de maaltijd maar toch... Autorijden en daarmee je vrijheid is super belangrijk. Ik vind dat je eerst voor jezelf naar een goed aanpasbedrijf moet gaan om je te laten adviseren wat de mogelijkheden nog zijn. Het motto is altijd kracht kunnen we maken. Ik zie mensen rijden met amper armkracht/beenkracht en dat kan. Natuurlijk moet je voorzichtig zijn maar ik denk dat je spijt krijgt als je het rijden nu al opgeeft. Wanneer je duidelijk weet wat jou optie's nog zijn en die zijn er dat weet ik zeker. Dan kun je natuurlijk alles o.a financieel op een rijtje gaan zetten. 

Zelf kom ik altijd bij aanpasbedrijf de bever in Andelst.  

Nou veel succes en blijf rijden zolang het kan en ja dan nog dit: je eigen neurloog wordt helemaal niet om advies gevraagd bij een rijbewijs keuring laat je niet bang maken:)

Met groet Ingrid.

 

1

Ik vind het zeer verstandig dat je in ieder geval niet meer rijdt in een niet- aangepaste auto. Er zijn misschien nog mogelijkheden om te blijven rijden in een aangepaste auto hoor, maar zoals je zelf al aangeeft is dat misschien geen optie.

Ingrid, ik vermoed gezien de klachten van Ferry dat hij sowieso niet door de rijtest komt, tenminste niet voor een rijbewijs zonder allerlei codes. En dat is onafhankelijk van een neuroloog. Bij een keuring kijkt de neuroloog alleen naar de klachten en dat wordt doorgegeven, dingen zoals spierkracht en bewegingsbeperkingen. Het CBR zal hoe dan ook besluiten tot een rijtest en daar zal het grootste probleem liggen. Bovendien mag een eigen neuroloog tegenwoordig ook de keuring doen heb ik begrepen. Tijdens een gewoon consult kan je vragen om een verklaring voor het CBR. Ze zijn zelfs bezig heb ik ergens gelezen om de keuring door revalidatieartsen mogelijk te maken omdat die bij veel spierziekten bijvoorbeeld meer contact hebben met patiënten.

Er is heel veel mogelijk tegenwoordig, maar daar moet je wel geld voor hebben. Ik heb het geluk dat ik met een systeem mag gaan rijden (handmatig) dat vrij goedkoop is. Het menoxsysteem is vrij onbekend in Nederland; Enschede is zo ongeveer de enige in Nederland waar ermee gelest kan worden. Dit systeem komt op ongeveer 2200 euro uit en kan ook op kracht aangepast worden door extra rembekrachtiging bijvoorbeeld. Maar ik denk niet dat dit voor Ferry geschikt is helaas.

Autorijden is inderdaad vrijheid en als het kan moet je het zo lang mogelijk vol houden. Alleen is het niet voor iedereen weggelegd om de auto aan te passen; al was het maar om financiële redenen. De gemeentes moeten veel mensen helpen met relatief weinig middelen en kiezen dus (begrijpelijk) voor de goedkoopste aanpassingen. En dit is niet altijd de prettigste of meest werkbare oplossing voor mensen met een beperking helaas.

Ferry, ik wens jou en je vrouw heel veel succes en sterkte; ik hoop dat jullie een goede oplossing kunnen vinden waarmee jullie je vrijheid zoveel mogelijk behouden. Ik ben blij met je beslissing niet meer zelf te rijden (in een niet aangepaste auto) en heb bewondering voor je dat je die beslissing hebt durven nemen. Want er rijden mensen rond waarvan het dubieus is of het veilig is. En veiligheid boven alles.

Ik hoop dat je een voorbeeld bent voor anderen...

het leven is wat je overkomt terwijl je andere plannen maakt
0

Beste Billynoor en Ingrid,

Hoe zwaar de beslissing ook is en hoeveel vrijheid je op dit moment inlevert staat niet in verhouding tot de gevolgen die het kan hebben als het misgaat. En dan heb ik het nog niet eens over mijzelf, maar door het gedrag van andere weggebruikers. Het is nu niet zo dat ik alles laat afhangen van anderen zoals de gemeente of het UWV maar verder ga uitzoeken wat er nog voor mogelijkheden zijn. Daar mijn spierziekte progessief is en ik de laatste vijf jaar hard achteruit ben gegaan weet ik dus niet wat verstandig is, maar nog zelf rijden in een niet aangepaste auto is geen optie meer. Wat ik uit jullie reacties in ieder geval wel opmaak is dat er veel meer mogelijk is, maar dat je niet altijd beschikt over de juiste informatie. Maar wat ook belangrijk is dat elke patient anders is en dat wat voor de ene werkt voor de ander totaal niet voldoet. Toen ik de opmerking in mijn vrienden en kennissenkring plaatste was 1 van de eerste opmerkingen dan vraag je toch een aangepaste auto aan bij de gemeente. Alsof je die vandaag kan bestellen en morgen in huis hebt!

Billynoor bedankt voor je wijze woorden. Ingrid jij ook bedankt voor jouw motivering, maar zoals je hebt kunnen lezen ben ik alleen gestopt te rijden in een niet aangepaste auto en ga ik verder kijken wat binnen mijn gemeente en mijn ziekte er verder nog mogelijk is.

 

Ik hou jullie op de hoogte.

Groeten Ferry

Ferry
Je kunt dit bericht alleen bekijken en er niet op reageren.

Plaats een reactie

Om te kunnen reageren moet je eerst ingelogd zijn. Als je nog geen profiel hebt op Iemandzoalsik.nl, kun je je aanmelden. Hiermee krijg je de mogelijkheid om te reageren en ook om zelf gesprekken te starten en groepen te volgen.

aanmelden / login