Eigen bijdrage WMO?

In maart ontving mijn zoontje een brief van de gemeente waarin stond dat de gemeente op het punt staat het besluit te nemen om een eigen bijdrage voor WMO-voorzieningen in te voeren. Hier kon je bezwaar tegen maken. Op zich snap ik een eigen, inkomensafhankelijke bijdrage ook wel weer, al die scootmobielen, en aangepaste fietsen kosten een boel geld...

Gisteren opnieuw een brief van de gemeente voor onze inmiddels zevenjarige zoon. Het besluit was genomen. Voor onze voorziening (een elektrische driewielfiets) is het maximale bedrag 41,54 euro per periode. H'm, hoe lang is  een periode? Een jaar? De hele gebruiksperiode? Oh, verderop in de brief staat "periode van 4 weken". Dat is voor een jaar toch aardig wat geld. En dat maal het aantal jaar (4 a 5?) dat we de fiets zullen gebruiken...

Ok, het is een maximumbedrag en er zijn nog andere factoren zoals inkomen, gezinssamenstelling en leeftijd. Maar wat het voor ons zal worden staat er niet bij. Moet ik hier dan al wel of geen bezwaar tegen maken?

Toch maar even op internet het bewuste besluit opgezocht. Daarin lees ik dat kinderen onder de 18 geen eigen bijdrage hoeven te betalen. Pffff, dat valt dan weer mee dan...waarom zetten ze dat dan ook niet eventjes in die brief? Zullen we voor de vorm dan ons zoontje een bezwaarschrift laten opstellen? En dan gelijk maar digitaal...met z'n DigiD?

 

1

7 reacties

0

Weet niet goed wat ik zal schrijven, alles wat in mij opkomt helpt je niet. Instanties echt waar ze maken het er niet makkelijker en niet leuker op. Gelukkig pakt het nu goed uit,maar daar gaat weer een stuk tijd,energie en vooral frustratie,omdat je zelf weer moet uitzoeken hoe het nu precies zit! En de conclusie is dat ze dus helemaal geen brief hadden hoeven sturen. jammer dit.

0

hier precies hetzelfde, heel frusterend..

weten jullie of dit ook voor de woningaanpassing geld? want hiervoor praat onze gemeente ook telkens over een eigen bijdrage. als die aanpassing er al ooit komt want de aanvraag is ook alweer ruim 6mnd geleden gestuurd en nog hebben we geen beschikking.

0

In onze gemeente wordt geen eigen bijdrage gevraagd voor rolstoelen. Ik weet eigenlijk niet of er voor woningaanpassingen een eigen bijdrage gevraagd wordt of dat het op de planning staat om dit in te voeren. Daar moet ik me toch eens echt in gaan verdiepen (zucht). Beschikking voor woningaanpassing hebben we al binnen. Dat heeft bij ons gelukkig niet zo lang geduurd.

0

voor een elektrische rolstoel is idd geen eigen bijdrage.
Wel voor woningaanpassingen,maar die gaan nooit hoger dan je max eigen bijdrage.
Die is afhankelijk van je inkomen.
(Er kan een verschil zijn per gemeente,de ene heeft geen eigen bijdragen voor iets terwijl je voor het zelfde in een ander gemeente wel moet betalen)
Zoek het dus goed uit in je eigen gemeente.

groeten loveheart

 

Ps kijk ook ff naar dit gesprek:

TV: Kassa - verschillen WMO per gemeente?

dit bericht is gewijzigd door Loveheart op 8 juli 2012 om 23:20

wens ieder een gelukkig en liefdevol leven.|Oprichter en hoofdbeheerder groep Mitochondriële myopathie
0Maar mensen is het ook niet te begrijpen date r een eigen
bijdrage wordt ge vraagt van mensen die aanpassingen nodig hebben De maatschappij moet wel deze kosten kunnen ophoestenEn er wordt door de gebruikers nu nagedacht heb ik deze
aanpassing wel nodigMijn vrouw werkt in een zorg instelling hier stond bij elke
kamer 179 stuks een scout mobielNa de invoering van de eigen bijdrage staan er nog maar 21
in het hele huis dit bespaard natuurlijk wel even een slok op een borrelEn zo zijn er nog talloze zaken waar in de wmo op bezuinigd
gaat wordenMaar je moet eens bij je eigen ook nagaan of alle
aanpassingen die je heb ook echt gebruikt worden en of deze ook in huis moeten
blijvenEn alle extrakosten die je maakt als mindervalide mag je aan
het eind van het jaar weer van de belasting terug vorderen dus ik begrijp het
probleem echt niet?

1

jacko, ik ben het niet met je eens.Ik ben ook van mening dat er een aantal hulpmiddelen ongebruikt staan, daar mag men best kritischer op zijn.Maar je gaat voorbij aan een cummulatie van voorzieningen.Het kan zo zijn dat je voorzieningen krijgt uit diverse middelen en dat die niet bij worden geteld bij wat je maximaal moet betalen.Daarnaast heeft iemand die veel voorzieningen heeft meestal ook al een dure zorgverzekering.Als laatste het terug kunnen krijgen van de belasting is ook tot een minimum beperkt, je moet al snle boven een hoge grens komen wil je daar hetgeen wat je meer betaald terug krijgen.Op dit moement is het soms zo, als je een uitkering hebt dat je met voorzieningen soms beter af bent, want de eigen bijdrage is laag, terwijl als je gewoon werkt, je op alles zo hoog wordt aangeslagen dat je naar uitkeringsniveau gaat.

waar wel op bezuinigd kan worden is de overhead en de administratie bij de wmo.Het kan allemaal simpeler en goedkoper als er maar adequaat gehandeld wordt.

binnen zorginstelling kan ook nog een hoop bezuinigd worden, op veel plaatsen maakt het personeel wat niet direct in de zorg staat 20 tot 25 % van de kosten uit.Ik weet uit eigen ervaring dat dat niet nodig is en een hoop geld scheelt.Dit kan per instelling al miljoenen schelen.

Dus ik denk dat het soms wat eenvoudig is gezegd om te zeggen een eigen bijdrage is altijd terecht.Ben het wel eens dat er nogal wat ongebruikt staa, daar moet zker naar gekeken worden.

corne

corne
0

corne het is zo dat de wmo zo duur is dat de kosten niet meer op te brengen zijnSommige aanpassingen mag men wel kritisch op zijnIk neem maar een doch stoeltje als ze van de wmo zo’n ding ophangen
kost dit al snel 200 euro hierover moet je in 5 jaar 150 euro aan bijdrage
betalenIk heb bij de groothandel een doch stoel gehaald overigens
een luxere uitvoering dan wat de wmo aanbied deze kost mij 115,89 euro en ik
heb geen bijdrage meerDeze kosten zijn 100% af te schrijven van de bijzondere
ziektekosten bij de belasting ik krijg hiervan nog een 75% terug dus (dit heeft
te maken met de rest van de aangifte van belasting maar als jij een gewoon
gezin hebt met een eigenhuis en geen bijzondere dingen hebt krijg je 100%
vergoed)ik ben volgens mij goedkoper uit door even na te denken over
de uitgave van de wmoAlle aanpassingen die je zelf investeert zijn over het algemeen goedkoper als dat deze door de wmo worden gemaakt en de kosten zijn gewoon aftrekbaar van de belastingen en het gezeur van de wmo voordat je in aanmerking komt voor vergoeding van materiaal van de wmo ben ik al heel wat zelf gaan aanpassenHet voordeel is dat je zelf kan bepalen welke aanpassingen
je hoe wat en waar uitvoertJe hebt geen gezeur meer van ambtenaren die te lui zijn om
een formulier na te kijkenJe hebt geen bijdrage voor aanpassingen meerDaar komt bij als we nu niets doen is er over een paar jaar
helemaal geen wmo meer omdat het niet te betalen isIn 2011 is er 3,300.000.000 Euro te veel uit gegeven dit
boven de begroting van 9,700.000.000,00 euro wat de wmo de maatschappij kost dit is 7 % van het nationaal productEn wie brengen deze gelden op de mensen die werken?

Je kunt dit bericht alleen bekijken en er niet op reageren.

Plaats een reactie

Om te kunnen reageren moet je eerst ingelogd zijn. Als je nog geen profiel hebt op Iemandzoalsik.nl, kun je je aanmelden. Hiermee krijg je de mogelijkheid om te reageren en ook om zelf gesprekken te starten en groepen te volgen.

aanmelden / login