FAQ

Hoe vind je je weg op Iemandzoalsik.nl?

Hoe kan ik gesprekken starten, groepen beginnen en op mensen reageren?
Dat kan als je bent aangemeld met een gebruikersnaam en wachtwoord. 

Hoe kan ik aanmelden?
Klik op aanmelden en vul de velden in. Je ontvangt een e-mail van ons. Volg de instructies in de e-mail om jouw aanmelding te bevestigen. Daarna kun je voortaan altijd via jouw e-mailadres en wachtwoord inloggen.

Hoe kan ik als deelnemer inloggen?
Klik op aanmelden/inloggen. Vul in het rode inlogscherm jouw e-mailadres en wachtwoord in.  

Ik ben mijn wachtwoord vergeten?
Klik op de link 'wachtwoord vergeten' in het inlogscherm. Je ontvangt een e-mail met een tijdelijk wachtwoord. gebruik dit wachtwoord om in te loggen. Op jouw persoonlijke profielpagina kun je vervolgens het tijdelijke wachtwoord veranderen in een voor jou beter te onthouden wachtwoord.

Hoe start ik een gesprek?
Klik op de button 'start een gesprek' en vul de velden in. Geef het gesprek altijd minimaal 1 trefwoord mee zodat jouw gesprek gemakkelijk door anderen gevonden kan worden. Dit zijn bijvoorbeeld mensen die zoeken op hetzelfde trefwoord.

Waar plaats ik mijn gesprek?
Door je gesprek in een groep te plaatsen zorg je ervoor dat mensen die ook in die groep actief zijn, op jouw gesprek kunnen reageren. Iemandzoalsik geeft jou als suggestie de groepen die je al volgt en de groep waarin je actief was op het moment dat je op 'start een gesprek' klikte.

Je kunt ook besluiten een gesprek te starten onder een aandoening. Mensen die naar deze aandoening kijken zien dan jouw gesprek hieronder staan.

Hoe vind ik de gesprekken terug waaraan ik heb meegedaan?
Zorg dat je ingelogd bent. Dan heb je twee mogelijkheden:

  1. Klik helemaal bovenin het scherm op groepen. Je ziet dan alle groepen waaraan je een bijdrage hebt geleverd. Nog een klik en je bent bij de gesprekken.
    Of
  2. Klik op je gebruikersnaam. Je krijgt dan je eigen profielpagina. Onderin die pagina staan de gesprekken waaraan je deelneemt.

Tenslotte zijn gesprekken terug te vinden via de zoekfunctie. Zoek op een trefwoord of titel of de gebruikersnaam van de deelnemer. 

Hoe kan ik een reactie plaatsen?
Als je ingelogd bent kun  je reageren via het blauwe tekstvak (Plaats een reactie) onderaan een gesprek of onder de laatste reactie.

Hoe plaats ik een link in de tekst?
Arceer met je linkermuisknop de tekst die je wilt linken. Bjvoorbeeld  'klik hier voor het hele artikel'. Klik vervolgens op het schakelteken onderaan het tekstvak. Type (of kopieer) in Link URL de url van de tekst waarnaar je wilt linken. Klik vervolgens op insert. Na het opslaan zal de tekst uit dit voorbeeld 'klik hier voor het hele artikel' onderstreept zijn en zal dit als link werken.

Wat zien anderen van wat ik schrijf op iemandzoalsik.nl?
Als je een gesprek start kan iedereen die kijkt op iemandzoalsik.nl jouw tekst lezen. Alleen mensen die zijn ingelogd kunnen op jouw tekst reageren.

Door deze openbaarheid worden mensen die net een diagnose ontvangen, of mensen die meer willen weten over hetgeen ze ervaren met een bepaalde aandoening, enorm geholpen. Op jouw beurt word jij geholpen omdat mensen kunnen reageren op hetgeen jij vraagt of deelt.

Bedenk vooraf of hetgeen jij deelt op iemandzoalsik.nl voor iedereen bestemd mag zijn; voor lotgenoten maar ook voor jouw werkgever, arts, buren etc,etc (mochten zij rondkijken op iemandzoalsik.nl). Of deel je jouw tekst liever met een beperkte groep mensen.    

Hoe zorg ik ervoor dat niet iedereen kan lezen wat ik deel op iemandzoalsik.nl?
Wil je niet dat iedereen leest wat jij schrijft, start dan een gesprek in een besloten groep waarin de gesprekken en deelnemers verborgen zijn. Dit zie je aan het slotje bij de groep.

Je kunt zelf deze groep starten of vragen of je mag deelnemen aan zo'n besloten groep. Zorg ervoor, als je een gesprek daar start, dat het een relevante groep is. Anders krijg je misschien onvoldoende (voor jou) zinvolle reacties terug.

Hoe vind ik een groep?
Kijk op de menubalk onder Groepen. Daar staan de 10 meest populaire groepen. Onder de button 'bekijk alle groepen' staan alle groepen op alfabet.

Je kunt ook zoeken of er een groep is over een bepaald onderwerp, of over een aandoening door in de zoekbalk een trefwoord of een aandoening in te typen.Vervolgens verschijnen alle groepen die daarover gaan. 

 Hoe start ik een groep?

Klik op de button 'start een nieuwe groep' onder Groepen in de menubalk.

Kijk goed of je een open of besloten groep wilt starten. Klik vervolgens op de button 'open groep' of 'besloten groep'.

Geef je groep een duidelijke titel en omschrijving. Dan kunnen mensen de groep beter vinden. De titel moet uniek zijn. Er kunnen geen groepen zijn met dezelfde titel.

Wil je dat de gesprekken en deelnemers in de besloten groep helemaal afgeschermd zijn (dus niet zichtbaar voor anderen), zet dan een vinkje bij 'verberg gesprekken en deelnemers'. De titel van de groep en de omschrijving blijven wel zichtbaar voor anderen.

Als beheerder van de groep kiun je vervolgens een andere (of tweede) beheerder aanstellen.

Ook kun je mensen uitnodigen om deel te nemen aan de groep. Dit kan door hun e-mailadressen in te vullen. Zij ontvangen een mail waarin je hen uitnodigt en waarmee zij hun deelname kunnen bevestigen.

Hoe meld ik me aan bij een groep?
Een openbare groep kun je volgen door te klikken op +volgen. 

Een besloten groep bepaalt zelf wie er meedoet. Wil je deelnemen dan klik je op de button 'ik wil uitgenodigd worden'. De beheerder van de groep ontvangt jouw verzoek en zal op basis van jouw openbare profielpagina en/of jouw activiteiten op iemandzoalsik.nl, bepalen of jij binnen de uitgangspunten van de groep past. Zo ja, dan ontvang je een e-mail met een link om deel te nemen. 

Ik maak deel uit van een groep. Hoe kan ik snel zien wat er in de groep gebeurt?
Als je deel uitmaakt van een groep, of als je een open groep volgt, dan verschijnt alles wat er in de groep gebeurt ook op jouw profielpagina onder 'nieuw in mijn netwerk'.

En uiteraard staan alle reacties en gesprekken ook onder de groep zelf.   

Ik kan mijn aandoening niet vinden in de lijst
Je kunt zoeken op een deel van het woord.

Staat jouw aandoening er niet bij dan doet jouw patiëntenvereniging nog niet mee aan iemandzoalsik.nl. De komende tijd gaan meer patiëntenorganisaties deelnemen. Hou de site in de gaten of informeer bij jouw patiëntenvereniging.

Hoe kom ik bij mijn profiel?
Klik op de foto/ de afbeelding rechtsboven, of klik op jouw gebruikersnaam.

Wat vind ik op mijn profielpagina?
De profielpagina bestaat uit een persoonlijke pagina en een openbare. Op de persoonlijke pagina kun je jouw gegevens invullen onder 'jouw situatie', een foto plaatsen, jouw wachtwoord wijzigen en zien wat er in jouw netwerk gebeurt. De openbare pagina toont wat jij aan anderen bekend wilt maken. Hier zien anderen dus alleen wat jij wilt laten zien.

Waarom moet ik mijn situatie invullen?
Een situatie invullen is niet verplicht. Echter, door aan te geven welke aandoening(en) je hebt, of door aan te geven met welke aandoeningen je te maken hebt als mantelzorger of als familie van, kunnen mensen je beter plaatsen. Anderen begrijpen jou beter, kunnen beter op jouw vragen en gesprekken reageren. Andersom zal jouw reactie meer gewaardeerd worden omdat je een zelfde ervaring of diagnose deelt.

Waarom kan ik mijn foto niet geplaatst krijgen?
Dan is het bestand waarschijnlijk te groot. Probeer een andere foto of een kleinere uitsnede.

Hoe kom ik op de profielpagina van iemand anders?
Door te klikken op de foto (/afbeelding) of gebruikersnaam van deze persoon. Je komt dan op de openbare profielpagina van deze persoon.

Kan ik op de hoogte blijven hoe het met iemand gaat?
Op de profielpagina van deze persoon klik je op +volgen. Je volgt dan hoe het met deze persoon gaat. 

Op jouw eigen profielpagina zie je onder 'nieuw in mijn netwerk' een bericht als er bij de persoon die je volgt iets verandert. 

Hoe kan ik iemand een privébericht sturen?
Door op de profielpagina van deze persoon te klikken op 'stuur een bericht'. 

Het bericht komt binnen in de mailbox van deze persoon. Deze persoon kan  niet op dit bericht reageren. Met andere woorden, je kunt samen geen gesprekken voeren via de persoonlijke berichtenservice.

Waarom kan ik niet reageren op een privébericht dat ik ontvang?
We hebben bedacht dat je in dat geval samen beter een (besloten) groep start of een gesprek begint en daarin op elkaar reageert. Dan blijven jullie reacties ook voor de toekomst bewaard. We zien deze site toch het meest als een platform waar veel mensen iets aan kunnen hebben.

Wil je een bericht naar iemand terugsturen dan kan dat door naar de profielpagina van deze persoon te gaan en daar een bericht te sturen.   

Je kunt besluiten elkaars e-mailadressen uit te wisselen om samen verder te praten. Doe dit alleen als je elkaar volledig vertrouwd en doe dit alleen in een privébericht en niet openbaar.  

Wat betekent het duimpje?
Door op het duimpje te klikken geef je aan dat je het een goed gesprek vindt of dat je veel aan een reactie hebt. Daarmee beloon je de schrijver voor het starten van het goede gesprek of voor het betekenisvol reageren. Tevens maak je het voor toekomstige lezers gemakkelijker om gelijk te zien wat hen ook kan helpen.

Wat betekent het uitroepteken?
Door op het uitroepteken te klikken kun je de moderatoren laten weten dat een gesprek of reactie ongepast of onfatsoenlijk is. De moderatoren kunnen vervolgens actie ondernemen.