Zere rug

Al langere tijd heb ik  behoorlijk pijn in mijn rug. Dit komt waarschijnlijk mede doordat het lopen steeds moeilijker gaat. Met mijn rug sleur ik een beetje mijn benen naar voren. En is het is vooral ook stijf denk ik. Want ook bukken doet enorm zeer en als ik opsta kreun ik als een oud vrouwtje. Gisteren daarom maar weer naar de revalidatie arts geweest. Het was een nieuwe arts, mijn vorige was er zonder dat ik er ook maar iets van heb gehoord of gelezen mee gestopt. Ik ging dus al heen met een gevoel, dat het niet veel op zou leveren. Want helaas zijn er zoals jullie weten weinig artsen bekent met onze ziekte. Ik slik sávonds nou 1 pilletje Lioresal van 5mg om snachts niet van die zere benen te hebben. Overdag lostte ik de pijn vooral op met paracetamol, maar dat helpt niet meer voldoende. Daarom kreeg ik van mijn huisarts Diclofenac, dan kon ik verdere medicijnen verder met de revalidatie arts regelen. Ze vroeg of ik nog steeds dat ene pilletje nam, maar zei niet dat ik er meer mocht nemen of zo.  Van haar moet ik meer doen met de trippelstoel. Ze wil iemand van ergotherapie bij mij thuis laten komen om te zien wat voor aanpassingen er nodig zijn om het voor mij wat makkelijker te maken. En ik moest maar iemand van thuishulp inschakelen om te stofzuigen zei ze. Over twee weken telefonisch consult zodat ik er nu nog even over na kon denken. Want die spieren waren goed zei ze, ze waren alleen wat stijf. Maar wat moet ik daar nou mee? Daar gaat in die bedenktijd die zere rug toch niet van over? En al zou ik meerdere aanpassingen willen, dan is dat toch ook niet zomaar klaar? Hier ben ik dus echt niks mee opgeschoten! Of zie ik dat verkeerd? Ik heb voor haar een brief klaar liggen met ongeveer dezelfde tekst als hierboven. Ik wacht wat reacties van jullie af, voor ik hem opstuur. Dus... wat vinden jullie hier nou van?

0

9 reacties

0

Hoi Marinka, wat een herkenbaar verhaal, ik tob ook enorm met mijn rug. Er zit bij mij ook nog eens artrose in met vergroeiingen en daar reageren mijn spieren heftig op.
Altijd die rug, ik heb er nog meer last van dan van mijn benen.
Helaas heb ik ook geen andere oplossing voor jou, ik slik Inhibin en paracetamol en ibuprofen, en als het niet meer te houden is dan gooi ik er ook nog een diclofenac zetpil tegenaan. Ik kan niet tegen de tabletten. Verder heb ik inderdaad thuiszorg voor het stofzuigen enzo. En nog komt het regelmatig voor dat ik alleen maar ontspannen kan door lang te gaan liggen. Zo jammer!!!

Ik hoop dat de arts voor jou nog andere oplossingen kan verzinnen, ik hoor ze graag.

Veel sterkte.

0

Hoi Trudy, ik zal zeggen dat ik het toch wel fijn vind als er iemand komt kijken wat er makkelijker kan. Ik weet wel wat oplossingen, maar misschien dat hij of zij ook nog handige tips heeft. Als ik meer weet laat ik het weten. Maar 19 februari belt ze terug en dan moet er nog een bezoekje geregeld worden. Duurd dus nog even. Ik had natuurlijk gehoopt dat ze gewoon een goed, fijn pilletje voor me had, maar dat was natuurlijk weer te simpel gedacht....

0

Hoi Marinka, lastig dat het allemaal zo samenhangt he? Heel herkenbaar. Last van rug en gewrichten door die enorm hoge spierspanning. Net als Trudy heb ik ook artrose in rug en meerdere gewrichten. Waarschijnlijk als gevolg van de HSP of gewoon toevallige combi.

Ergotherapeut aan huis lijkt me zeer nuttig. Therapeuten zijn vaak veel praktische ingesteld dan de artsen. Kunnen ze mooi met je meekijken in je eigen omgeving wat handig is.

Dank voor de waarschuwing overigens. Ik moet volgende week voor het eerst in anderhalf jaar naar een revalidatiearts, voor het eerst na vaststellen van HSP. En dan met de hulpvraag hoe nu verder: hulpmiddelen, eventueel middel tegen spierontspanning. Zal me goed voorbereiden en mijn punten op een briefje meenemen.

Jacoline
0

Hoi Marinka, lastig dat het allemaal zo samenhangt he? Heel herkenbaar. Last van rug en gewrichten door die enorm hoge spierspanning. Net als Trudy heb ik ook artrose in rug en meerdere gewrichten. Waarschijnlijk als gevolg van de HSP of gewoon toevallige combi.

Ergotherapeut aan huis lijkt me zeer nuttig. Therapeuten zijn vaak veel praktische ingesteld dan de artsen. Kunnen ze mooi met je meekijken in je eigen omgeving wat handig is.

Dank voor de waarschuwing overigens. Ik moet volgende week voor het eerst in anderhalf jaar naar een revalidatiearts, voor het eerst na vaststellen van HSP. En dan met de hulpvraag hoe nu verder: hulpmiddelen, eventueel middel tegen spierontspanning. Zal me goed voorbereiden en mijn punten op een briefje meenemen.

Jacoline
0

Hoy Marinka, Ja van die rugproblemen dat heb ik ook wel meer,ook wel door de aanwezige artrose,maar ook door de HSP vooral in bed en bij het ontwaken,dit zou komen omdat de spieren der onderste ledematen door de rust gaan samentrekken en aldus verkorten,en daardoor gaan ze je rug als het ware aantrekken,ook door de verkeerde manier van ons stappen en het steeds het evenwicht  te moeten  corrigeren is erg nadelig.

Wanneer de pijn dan teveel wordt gebruik ik daarvoor Paracetamol/teva van  1g,deze zijn het minst schadelijk voor de maag helpen goed en je mag er tot 4per dag nemen als nodig.

Zo nog een prettig week-end allemaal.

Norbert
0

wij hebben een facebook site voor mensen met reuma artrose pr ra ..het heet reuma lotgenoten de palindroom groep ..willen jullie mee praten daar ..wees welkom op de site/ pagina

 

 

0

Marinka, ik heb zeker 20 jaar een stijve rug gehad, was net een plank. Ik heb een hernia gehad waar ik aan geopereerd ben en ik heb ook altijd gedacht dat het daardoor kwam. (ik ben 10 jaar voor ik duidelijk herniaklachten kreeg al voor het eerst door mijn rug gegaan, dus al heel jong). Alleen bleek het niet door de hernia te komen maar bleek mijn rug 'gewoon' spastisch te zijn want door de baclofenpomp werd die rug ineens een heel stuk soepeler! Nu merk ik af en toe nog wel een spasme op in mijn rug maar het is een stuk beter. Ik moet zeggen dat ik weinig pijn in mijn rug had, maar wat jij omschrijft; het sleuren met de benen en daardoor last van de rug, dat had ik ook. Je loopt dan niet meer vanuit de heupen maar haalt de beweging uit je rug die daardoor extra wordt belast. Bij mij trok de rug enorm hol (eendekontje, kont steekt naar achteren) door het spasme, kon (en kan nog steeds niet helemaal makkelijk) niet plat op mijn rug op een behandelbank liggen, schoot in een volledig spasme daardoor.

Wat betreft de revalidatiearts; dat is niet netjes verlopen. Ik heb ook een andere arts gekregen op een gegeven moment omdat de eerste wegging maar dat is mij op een vroeg tijdstip al verteld. Wel zo netjes. En jij voelt je niet gehoord lees ik uit je berichtje. Ik weet niet of je de brief al verstuurd hebt maar je staat in je recht hoor omdat te doen. Misschien heeft ze zelf niet in de gaten gehad dat dingen niet duidelijk waren voor je. En nee, met bedenktijd gaat je zere rug niet over. ;) Misschien moet je duidelijk proberen te maken dat het met een spasme van doen kan hebben, of het daadwerkelijk zo is kan ik natuurlijk niet bepalen.
Wat betreft de ergotherapeute aan huis: dat is zeker een aanrader, ze is bij mij ook langsgeweest toen ik net verhuisd was naar een aangepaste woning om te kijken of er nog dingen anders moesten. Op haar advies is de keuken aangepast (onderrijdbaar aanrechtblad) en daar ben ik nu heel dankbaar voor, in mijn rolstoel had ik me anders niet kunnen redden. Aanpassingen aanvragen kan een langdurig proces zijn, het helpt zeker als een ergotherapeute hierbij helpt.

Ik reageer een beetje laat omdat ik dit lijntje niet gezien had, ik ben benieuwd of je nog actie ondernomen hebt naar de revalidatiearts toe.

Wat de artrose betreft: dat kan ontstaan door de verkeerde belasting. Belangrijk daarbij is dat je toch moet proberen zoveel mogelijk in beweging te blijven, hoe moeilijk ook. Maar niet alle rugpijn is artrose.

het leven is wat je overkomt terwijl je andere plannen maakt
0

Hallo Billynoor, nee de brief aan de revalidatie arts heb ik niet verstuurd, dat ga ik ook niet meer doen. Ik ben ongeveer een week heel boos en verdrietig geweest. Je kent dat gevoel waarschijnlijk maar al te goed. Het is weer een stapje terug, weer inleveren. Want het is natuurlijk heel stom als iemand anders bijvoorbeeld je badkamer moet soppen. Dat wil je gewoon zelf kunnen doen. (bij jou al wel weer wat langer geleden, maar je hebt die tijd ook gehad toch) Maar ik red t gewoon echt niet meer zelf en als ik eerlijk ben, is dat eigenlijk al best een tijdje zo. Daarom ga je tegen alle klussen opzien, omdat het gewoon zo moeilijk gaat. Een vriendin heeft aangeboden de keuken te komen sopppen en daar mocht ik alleen ja op zeggen! Met mijn dochters (13 en 16 jaar) heb ik afgesproken dat er twee weekenden gelogeerd mag worden, of een loge hier en het derde weekend  maken we schoonmaak weekend. Dan gaan ze nergens heen overdag, dan gaan ze mij helpen. En dan ben ik nog aan kijken om 1 keer in de maand een dagdeel een echte hulp te krijgen. Verder gaan de 2 drempels die ik ik hier beneden heb en waar ik het meest overheen moet er uit. De wasmachine en de droger, wil ik ergens op neerzetten zodat ze wat hoger staan, maar ik wacht de ergotherapeut af voor de juiste hoogte. En dan moet ik hier beneden dus ook maar gewoon de rollater gebruiken. Dat loopt wel een stuk makkelijker, alleen al omdat je niet steeds naar evenwicht hoeft te zoeken. Het is dus wel weer een aardig stapje achteruit, maar zoals ik het nou zie, toch wel weer een stap in de goede richting. Ik heb me er maar weer bij neergelegt dat het gewoon niet anders is. En het maakt me dan wel weer een beetje blij, dat alles hier straks toch wat knapper is. Geeft wel weer een beetje een gerust gevoel.

0

Hoi Marinka,

Zo herkenbaar, die stijve/zere rug. Je bent zeker niet de enige, merk ik aan de reacties hierboven. Ik denk ook wel dat de Strümpell zelf een enorm beroep doet op onze rugspieren. Mijn rug is ook erg stijf en vaak pijnlijk, zodat het lastig wordt om de oefeningen toe doen. Recent is een MRI-scan gemaakt en daaruit bleek dat ik twee degeneratieve tussenwervelschijven heb en een hernia. De hernia knelt niet af, maar schuurt wel tegen de zenuwbanen aan. Volgens de neuroloog kan dit ook de klachten van de Strümpell en de polyneuropathie verergeren en daarnaast de pijnklachten deels verklaren. 

Het lost natuurlijk de problemen niet op, maar verklaart het wel een beetje. Ik wissel nu mijn activiteiten maar wat meer af, ga wat vaker even liggen, en laat het huishouden volledig over aan anderen, in de hoop dat de pijnklachten snel verminderen en ik weer iets meer aankan. Die drempel om huishoudelijke hulp te accepteren vond ik (overigens al jaren geleden) ook een lastige, maar eenmaal genomen geeft het zeker rust. Ook de aanpassingen in huis zijn prettig. Mijn man is erg handig dus hebben we al jaren een wasmachine die wat hoger staat, een aanrechtblad dat wat hoger is, een wastafel die net wat hoger hangt, een bed dat net wat hoger is, meer verlichting rondom huis zodat we niet struikelen in het schemerdonker, etc. etc. Binnenkort komt er verlichting op de traptreden, zodat ik 's nachts als ik naar beneden moet beter kan zien waar ik mijn voeten neerzet (vaak voel ik het niet goed). Ik vind al die technische snufjes en aanpassingen heerlijk. Jammer dat ik ze nodig heb, maar goed dat ze er zijn. Ze maken het leven wat makkelijker en waarom zouden we daar niet van profiteren?

dit bericht is gewijzigd door Johanne op 10 februari 2014 om 11:20

Je kunt dit bericht alleen bekijken en er niet op reageren.

Plaats een reactie

Om te kunnen reageren moet je eerst ingelogd zijn. Als je nog geen profiel hebt op Iemandzoalsik.nl, kun je je aanmelden. Hiermee krijg je de mogelijkheid om te reageren en ook om zelf gesprekken te starten en groepen te volgen.

aanmelden / login