Veel bewegen en beter worden ?

Bewegen en beter worden,

Is beweeg- therapie goed tegen polyneuropathie.

De laatste drie weken komen mijn buurmannen me halen om te gaan aquajoggen. ( Ik loop met twee stokken, rollator en of rolstoel ) Daarom kan ik voor de deur in de auto stappen en ze zetten de auto aan de rand van het water van de baai aan de zee. Ik kan met een stok en steun van een schouder in het water komen, ik laat me op mijn rug in het diepere water glijden. Op een tube om te drijven kan ik zowel op mijn rug als gewoon drijven. Het is dan de bedoeling om met de benen de fietsbeweging te maken en met de handen op zijn hondjes.          Ik doe dat 30 a 45 minuten, het voelt lekker, wel vermoeiend.  Ik zou zeggen goed voor de schouderspieren en goed voor de bil- en beenspieren.

( Wij wonen aan de kust in Curacao, zo doende heb ik de mogelijkheid om te aquajoggen in de zee, tenminste wanneer men me wil helpen. Mijn vrouw is ernstig ziek, die kan niets doen. )

Aan diverse artsen gevraagd is dat goed voor mijn poly neuropathie ? Antwoord, ik weet het niet, is het lekker ? Doe het dan maar. Geen duidelijk antwoord. Van therapeuten krijg ik wel antwoord: Het is goed voor je beenspieren, maar wat het doet voor je polyneuropathie dat weten ze niet. Jammer voor mij, ik ben er naar op zoek. Groet, Toonchi 1506

Toonchi
2

11 reacties

0

Dag Toonchi,

Ik heb dezelfde vraag en ook mij is geen zekerheid gegeven dat bewegen helpt maar het klinkt zo logisch. Als je zenuwen de spiermassa niet meer aanzeten dan moeten we het op andere manier een handje helpen. Ik doe drie keer per week Pilatus oefeningen en cardiotraining en merk dat daar mijn algehele conditie door verbetert. Dus, volhouden zou ik zeggen

0

Ik ga een keer,per week drie kwartier zwemmen en dan ook zoals Toonchi fietsend het water door op aanraden van de fysiotherapeut. Ik vind het heerlijk maar ik heb daarna in de avonduren meer pijn. Toch blijf ik het doen omdat mijn conditie er beter van wordt.

Joanna
0

Ik heb zelf al jaren polyneuropathie zonder aanduidbare reden. Nu blijkt dat het meer in de fam voorkomt maar ja wat heb je er aan. Op de vraag is bewegen goed. Ja natuurlijk hop de sportzaal in met begeleiding fietsen roeien legpress Natuurlijk niet overbelasten maar je zal merken dat je toch steviger wordt En naar de sauna. Lekker warm worden spieren ontspannen en oefeningen in het extra warme bad

Grumpie
0

Nog even terug komend Het doet voor de polyneuropathie niks daar kan je niks aan doen Alleen kan je er zelf voor zorgen dat het minder snel achteruit gaat Door je rust in de gaten houden. Niet overbelasten. Elke week fysio therapie en bewegen Rust Roest alleen in ons geval worden we daar sneller zwakker door

Grumpie
0

Patienten met een polyneuropathie neigen ertoe om steeds minder te bewegen. Door de pijn of de onzekerheid op de benen, wordt bewegen minder aantrekkelijk. Maar hier is een grote valkuil aanwezig! Door eraan toe te geven, help je jezelf van de wal in de sloot. Want rust roest! Artsen schrijvenpatienten een bewegingsschema voor via de fysiotherapeuten.
De bewegingsschema is speciaal aangepast op patienten met een neuropathie en bestrijkt drie gebieden:
Door te trainen op conditie met bijvoorbeeld de side-walk, roeien, trappen-machine etc neemt de cardiovasculaire conditie toe en de elasticiteit van de spieren ook,
Door te trainen op balans kan er beter gecompenseerd worden bij dreigende valpartijen, en wordt daardoor de kans op botfracturen kleiner, tevens zijn er meer bewegingsvrijheden,
Door te trainen op kracht kunnen spieren die nog goed zijn betere tonus krijgen en zo kan er ook beter gecompenseerd worden voor die spiergroepen die minder volume en minder kracht hebben.
Het is van groot belang om het lijf in optimale conditie te brengen en de fysiofitness is daarbij een belangrijke invalshoek. Bespreek deze invalshoek ?

Elke dag is er een
0

22 oktober 2014 schreef ik het bovenstaande.

Nu is het 14 oktober 2015 een jaar later ! Inmiddels woon ik al 3 maanden in Nederland, dus niet meer in Curacao. In Nederland brrr wat koud en nat is het hier en dat na 20 jaar Curacao. Een jaar geleden schreef ik positief over fysiotherapie en dat ik met polyneuropathie.

Ik ben een half jaar geleden in een heel diep gat gevallen. Mijn levenspartner van de laatste 20 jaar is in februari na borstkanker in een halfjaar overleden. Ik werd heel ziek en bedlegerig, op die plaats waar ik woonde was moeilijk thuiszorg beschikbaar. De mevrouw die me moest komen wassen raakte de weg kwijt. Thuiszorg Curacao stuurde me door naar Nederland voor een zorgplek. Ik ben naar Nederland gereisd in de veronderstelling een zorgplek te krijgen. Niet dus, voor mensen zoals ik is er geen zorgplek beschikbaar. Nu woon ik in Malden bij Nijmegen in afwachting van een soort aanleunwoning.

Wat was mijn handicap: De zenuwen voor in de voet achter de tenen zijn dood, daarin zit geen verbetering, zenuwen zijn dood en blijven dood.  Daardoor heb ik twee klapvoeten en gebruik klapvoetbraces om gemakkelijker te kunnen lopen altijd achter de rollator of met twee stokken.

Hoe is het met mijn fysiotherapie en mijn polyneuropathie gegaan: In Malden heb ik zelf iedere dag 15 minuten met de rollator op straat gelopen en fietste ik 2 x 15 minuten per dag op de hometrainer. In beweging blijven dus. Verder ga ik nu eenmaal per week naar een sportschool om op de kracht machines te oefenen. Dat valt bij mij heel plezierig en voelt goed.

Mijn theorie: Door de geforceerde fysiotherapie wordt de dode zenuwen bij mijn voet gestimuleerd en ontstaat er bypasses van bloed en zenuwen. Mijn tenen kan ik iets beter bewegen, ik voel me goed veel beter. Ik vraag me af: Heb ik eigenlijk wel polyneuropathie, is het niet alleen een beschadigde rugzenuw ?

Beschadigde rugzenuw en geen polyneuropathie dat is nu de vraag. Ik zal hir in Nederland naar een neuroloog toe moeten en mijn case voorleggen.

Nou dit was het, groeten van Toonchio Diepstraeten 

Toonchi
0

hallo Toonchio

Natuurlijk allereerst gecondoleerd met het verlies van je partner.

De bepaling van de juiste pijnplek is echter moeilijk omdat de pijn op een andere plek kan worden gevoeld dan waar de beschadiging zit. Zo kan bijvoorbeeld bij een hernia in de rug de pijn ook gevoeld worden in de bil of het been en zelfs in de voet omdat de zenuw daar ook naar toe leidt.?

Soms zal een huisarts na een onderzoek en op grond van uw verhaal doorverwijzen naar bijvoorbeeld een neuroloog, internist, orthopedisch chirurg of een pijnspecialist. Dit is volledig afhankelijk van de soort zenuwpijn en de ernst van de klachten.?

Elke dag is er een
0

Hallo Toonchio Gecondoleerd met het verlies van je partner Dat zijn geen leuke dingen en zeker niet goed voor je ziekte Dat bewegen is prima volhouden hoor maar ook je rust nemen hoor. Als je kan ga af en toe eens naar de sauna. Vooral voor de infrarood sauna en het extra warme bad zo goed voor je doordat je spieren warm zijn kan je beter bewegen in het warme bad bovenlijf rechts onderlijf links en zo afwisselen en je voeten flipperen Er zijn in Nijmegen genoeg kijk bij vakantie veilingen of zo voor kortingen dat scheelt veel. Je bent een dag weg. Lekker ontspannen wat eten en contacten opdoen. Misschien is er iemand die met je mee kan gaan Ik hoop dat het wat voor je is. Ik weet niet of je ervaring er mee hebt kan evt ook met bad kleding Zoek er 1 die je aanspreekt. Rust en ontspannen zijn net zo belangrijk als bewegen Over de medicijnen ik slik magnesium tegen krampen helpt goed en heb Siffrol ivm rusteloosheid in m'n benen verder paracod ik kan niet tegen veel pijnstillers wordt er helemaal wouws van en ga gekke dingen doen Nou ik wens je sterkte en misschien plezier in de warmte

Grumpie
0

GEHEEL GEEN ZENUWPIJNEN MEER

In het voorgaande bericht schreef ik dat er erg veel met mij nu goed gaat, echter ik was vergeten dat ik in het geheel geen zenuwpijnen meer heb. En dat al maanden niet meer. Ik bouwde mijn medicijn gebruik in overleg met de neuroloog op Curacao af. Dus nu totaal geen pijnmedicatie meer en geen zenuwpijnen.

Ik bof toch maar, groeten, Toonchi

Toonchi
0

Bericht aan Grumpie:

Bedankt voor jouw advies voor sauna bezoek. Misschien omdat ik geen zenuwpijnen meer heb, is mijn behoefte aan sauna bezoek niet zo dringend. Ik kan me voorstellen dat je het adviseerde. In het verleden heb ik vaak de sauna bezocht.

Groeten, Toonchi

Toonchi
0

hi toonchi

dat is super dat je geheel geen zenuwpijnen meer hebt dan zijn de dagen een stuk dragelijker

medicijnen zijn ook niet altijd de beste optie het lichaam zelf corrigeert zelf al veel zolang dat kan en de zenuwprikkels worden door de medicijnen alleen maar onderdrukt en dan hoeft jou lichaam dat niet te doen maar doordat je gestopt bent neemt de functie van je hersenen het weer over en blijkbaar zoals bij jou is dat goed gelukt.

Elke dag is er een
Je kunt dit bericht alleen bekijken en er niet op reageren.

Plaats een reactie

Om te kunnen reageren moet je eerst ingelogd zijn. Als je nog geen profiel hebt op Iemandzoalsik.nl, kun je je aanmelden. Hiermee krijg je de mogelijkheid om te reageren en ook om zelf gesprekken te starten en groepen te volgen.

aanmelden / login