TV: Labyrinth: medicijnen, placebo en bijwerkingen

Weliswaar geen nieuwsbericht, maar wel interessant. Deze aflevering van Labyrinth (wo 18 jan 2012) gaat over medicijnen, hun bijwerkingen en het placebo-effect.

http://www.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1234632

Groetjes, Bettie

0

5 reacties

0

Zeker interessant Bettie!

0

Interessant filmpje!

Moderator namens Reumapatiëntenbond
0

Dag Jolanda,

Heb de uitzending gezien. Volgens de onderzoekers zit het dus ook wel degelijk "tussen de oren". Het zal niet overal voor opgaan, maar zeker ook voor bijvoorbeeld pijn en pijnbeleving. Maar als je weet dat het zo werkt, werkt het dan nog?

Jol

1

Wat ik vooral interessant vond, was dat de houding van de arts heel veel invloed heeft op het wel of niet werken van een medicijn. Dus als de arts iets voorschrijft, waarvan hij zelf zegt dat hij er niet veel verwacht, is de kans dat het werkt ook kleiner. Andersom, als de arts zegt dat het medicijn goed zal werken, is de kans dat de patient het medicijn postief ervaart ook groter.

Dat stukje placebo-effect mogen ze van mij wel toepassen. Al weet ik hoe het werkt, ik zal er toch gevoelig voor blijven.

0

Ik vond het interessant. Ik heb weleens gehoord als je in gedachten gaat fietsen, gebruik je dezelfde spieren als met echt fietsen. Dit kreeg een kennis te horen van de fysiotherapeut toen ze niet op fiets kon zitten qua balanshouden.

 

Je kunt dit bericht alleen bekijken en er niet op reageren.

Plaats een reactie

Om te kunnen reageren moet je eerst ingelogd zijn. Als je nog geen profiel hebt op Iemandzoalsik.nl, kun je je aanmelden. Hiermee krijg je de mogelijkheid om te reageren en ook om zelf gesprekken te starten en groepen te volgen.

aanmelden / login