Prijs-kwaliteit aanvullende verzekeringen daalt

Laatste update:  2 december 2011 18:05 infoAMSTELVEEN - De premies voor de aanvullende ziektekostenverzekeringen stijgen in 2012 met gemiddeld 8,2 procent. De kwaliteit in dekking daarentegen stijgt met slechts 4,8 procent.

De verhouding tussen prijs en kwaliteit daalt dus fors. Dit blijkt uit een onderzoek van Mercer onder 27 zorgverzekeraars in Nederland.

Gemiddeld laten verzekeraars de premies van hun goedkopere aanvullende verzekeringen met € 13 per jaar stijgen, terwijl de premies van hun duurdere aanvullende verzekeringen met ongeveer € 35 per jaar omhoog gaan.

De duurdere aanvullende verzekeringen stijgen gemiddeld niet alleen forser in prijs, de dekking stijgt ook minder snel dan die van de goedkopere aanvullende verzekeringen. Daarnaast is er een groot verschil tussen de diverse zorgverzekeraars.  Goed vergelijken van diverse aanvullende verzekeringen kan daarom zinvol zijn.

Ramon van Bruchem, consultant bij Mercer: "Over het algemeen laten de goedkopere aanvullende ziektekostenverzekeringen een betere prijs-kwaliteitverhouding zien. Je kunt je dus afvragen of de extra dekking die de duurdere varianten bieden de hogere premie altijd wel waard zijn."

Versoberd

Het onderzoek wijst verder uit dat verzekeraars de dekking voor die onderdelen hebben versoberd waar doorgaans de meeste consumenten zich graag extra voor verzekeren - diverse therapieën, zoals fysiotherapie, en tandartskosten.

De tandheelkundige dekking voor volwassenen in de aanvullende ziektekostenverzekeringen - voor zover die hier onder vallen - gaat gemiddeld met bijna 4,9 procent omlaag, terwijl de kwaliteit van de therapieën zelfs met 6,7 procent omlaag gaat.

Er zijn op beide gebieden zelfs uitschieters van ruim boven de 20 procent. Van Bruchem: "Indien je ook de versobering van de basisverzekering in ogenschouw neemt, dan kan je in zijn algemeenheid spreken over verschraling van de zorgverzekering in 2012."

Ontzien

Verzekerden van 18 tot 45 jaar worden door ongeveer een kwart van de verzekeraars ontzien. Het verschil in premie met die van ouderen wordt in 2012 groter. Zo stijgen de premies voor oudere verzekerden met gemiddeld zo’n € 20, tegen gemiddeld € 12 euro bij jongere verzekerden.

Van Bruchem: "Klaarblijkelijk laten verzekeraars de solidariteit tussen de leeftijdsgroepen varen. Jongeren kunnen dus geld besparen door zich aan te sluiten bij verzekeraars met 'jongerenkortingen'. Anderen doen er verstandig aan om zich aan te sluiten bij een werkgeverscollectief. De kortingen die men binnen kan slepen variëren van 5 procent tot 20 procent. Werkgevers kunnen in dit kader dus een grote rol spelen."

Z-analyse

Het onderzoek is gebaseerd op de Z-analyse die alle verzekeraars en prijsvergelijkers gebruiken bij de vergelijking van prijs en kwaliteit.
 
Mercer is een mondiale aanbieder van advies-, outsourcing- en beleggingsdiensten. Het bedrijf biedt ondersteuning bij het oplossen van complexe vraagstukken ten aanzien van arbeidsvoorwaarden en menselijk kapitaal, en bij het ontwerpen en beheren van ziektekostenregelingen, sociale voorzieningen en pensioenen.

© Gezondheidsnet

Bron: http://www.nu.nl/gezondheid/2683880/prijs-kwaliteit-aanvullende-verzekeringen-daalt.html

Moderator namens Reumapatiëntenbond
0

1 reacties

0

Je wordt door elke verzekering getild

Mijn ervaring is als je even goed gaat schoppen bij de verzekeringen

En kortingen kan bedingen dat je dan vaak tot een resultaat komt dat een duurdere

Je wordt door elke verzekering getild

Mijn ervaring is als je even goed gaat schoppen bij de verzekeringen

En kortingen kan bedingen dat je dan vaak tot een resultaat komt dat een duurdere

Kijk in elk geval wat je echt nodig hebt

En hoe en hoe vaak dit vergoed wordt dit is per verzekering zeer verschillend

Ook een telefoontje kan erg verhelderend zijn

Vaak zijn er pakketten die je nergens kan vinden in folders en op het internet maar die voor jou zeer geschikt zijn

Ik heb in elk geval wat gevonden dat fysio volledig vergoed maar deze verzekering kan je alleen afsluiten via het hoofdkantoor dus even een rondje rijden

M.v.g. jacko

Je kunt dit bericht alleen bekijken en er niet op reageren.

Plaats een reactie

Om te kunnen reageren moet je eerst ingelogd zijn. Als je nog geen profiel hebt op Iemandzoalsik.nl, kun je je aanmelden. Hiermee krijg je de mogelijkheid om te reageren en ook om zelf gesprekken te starten en groepen te volgen.

aanmelden / login