partner of verzorger?

Mijn man kreeg twee en een half jaar geleden een herseninfarct en is daardoor behoorlijk gehandicapt geraakt. Rolstoel, beademing 's nachts, sondevoeding via een PEG, moeilijk spreken etc. Maar gelukkig kwa persoonlijkheid nog hetzelfde.

Voor ons beide een leerweg om met de veranderde situatie het leven opnieuw vorm te geven. In eerste instantie cijferde ik me behoorlijk weg, totdat ik daar doodmoe van raakte. Ik kwam er achter dat ik beter voor mezelf moest opkomen en mijn eigen agenda moest blijven houden. Mijn leven iets minder laten leiden door de zorg- en hulpbehoefte van manlief. We knapten daar allebei erg van op. Ik werd niet zijn verzorgster, maar ik bleef ook vooral partner. En juist daar put ik mijn energie uit, uit dat partnerschap.

Maar toch is het af en toe best lastig. En er zijn gewoon dingen die je voorheen wel deed, en nu niet meer. Ik ben wel benieuwd hoe anderen dat doen: Partner blijven naast een chronisch zieke of gehandicapte.

0

2 reacties

0

Over mij: kijk bij gesprek "Zelfstandig in afhankelijkheid"

Hallo Cora,

Het is inderdaad hartstikke moeilijk om en partner en verzorger (mantel) te zijn! Mijn man kreeg 2 jaar geleden hartinfarct + 5 bypassen(operatie waarna je 3 maanden niks mag doen). Hij was geestelijk al wel een beetje veranderd, ik moest bv 'dankjewel' gaan zeggen als hij een deur voor me had opengedaan. Toen hij opkrabbelde kwam hij (terecht) meer voor zichzelf op. Hij verloor tevens mijn belang uit het oog (wel begrijpelijk, want je hebt nu eenmaal beperkte ruimte voor aandacht voor jezelf en voor de ander in je hoofd). Ik heb toen mijn ondergrenzen voor mezelf goed vastgesteld en ben op mijn manier beter voor mezelf gaan zorgen, d.w.z. meer hulp inroepen van anderen voor de noodzakelijke dingen. Mettertijd werd onze relatie ook weer beter gelukkig! We doen leuke dingen samen en leven met elkaar mee en dragen allebei verantwoordelijkheid voor het dagelijkse leven en de aandacht voor onze (klein)kinderen. Conclusie: het zit wel snor als er EVENWICHT is. ~Dat maak ik ook op uit jouw verhaal. Groet, Teergram

0

Hallo Teergram,

Ik zie dat je een paar keer in gesprekken verwijst naar je verhaal over "zelfstandig in afhankelijkheid" (respect voor jouw verhaal!)

Is het een idee om dat verhaal bij je profiel te zetten? Dan hoeft iemand maar jouw avatar aan te klikken om meer over jou te lezen.

Uiteraard ben je vrij om dat voor jezelf te bepalen, maar nu moeten anderen echt op zoek naar dat verhaal en dat is soms niet zo gemakkelijk te vinden.

Groeten, Trudy

Je kunt dit bericht alleen bekijken en er niet op reageren.

Plaats een reactie

Om te kunnen reageren moet je eerst ingelogd zijn. Als je nog geen profiel hebt op Iemandzoalsik.nl, kun je je aanmelden. Hiermee krijg je de mogelijkheid om te reageren en ook om zelf gesprekken te starten en groepen te volgen.

aanmelden / login