obstipatie

Nou hebben we inmiddels al een heel gesprek over incontinentie maar ik wel even een vraag stellen over obstipatie. Is dat ook iets dat bij HSP hoort of zit ik er helemaal naast. Toen ik nog jonger was ging ik altijd om de 3 dagen, maar ik haal nu de week. Wie helpt me uit de droom.

Fiona.

0

24 reacties, pagina 1 van 2

1 2
0

Hoi Fiona,

Nee, daar heb ik geen last van. Er komen vast snel meer reacties, maar ik heb geen idee of dat ook bij HSP kan voorkomen of dat het op zichzelf staat.

Trudy

0

Ik heb  nogal eens last van constipatie/verstopping. In 2001 ben ik door een internist door de onderzoeksmangel gehaald en hij konstateerde irritateble bowlsystem=prikkelbaar darmstelsel. (De Strümpell-diagnose kwam kort daarna meen ik.) Hij adviseerde me per dag een eetlepel zemelen te eten. Dat doe ik sindsdien, altijd met yoghurt vermengd. Ik koop ze bij de Jumbo, AH of Dirk vdB, vroeger bij m'n drogist hier, maar die verkoopt ze helaas niet meer.  Het helpt wel, maar niet altijd. Maar als ik die lepel zemelen vergeet, is de kans op verstopping bij mij erg groot! Ik heb ook wel eens een kuur met Movicolon van m'n huisarts gekregen, maar dat helpt maar tijdelijk.

Ik denk, dat het bij Strümpell/HSP hoort.  Bij prikkelbaar darmstelsel wordt altijd geschreven over een afwisseling tussen verstopping en diarree, maar van diarree heb ik nooit last. Maar een zus van me, ook met Strümpell-diagnose, heeft nooit last van verstopping gelukkig en kennelijk dus Trudy ook niet.  Met niet bewegen heeft het meen ik niet veel te maken. Die zus van me beweegt veel minder dan ik en heeft er toch geen last van. 

 Er staat ook iets over verstopping in de nieuwe VSNmap over HSP en PLS. Die kon je op 10/9 in Veldhoven meenemen of anders bij de VSN  bestellen. 'k Weet niet precies hoe dat dan moet.

 

 

0

Even tussendoor over die gids die te bestellen is: U kunt nu de nieuwe gids HPS/PLS bestellen

De nieuwe Gids voor mensen met HSP of PLS is gereed: brochures over beide aandoeningen samen met informatie over meer algemene onderwerpen in één map.

Nieuwe leden met HSP of PLS krijgen nu deze gids wanneer ze lid worden van de VSN. Wie al lid is en naar de VSN-Spierziektendag van 10 september 2011 in Veldhoven is geweest heeft hem inmiddels daar meegekregen.

HSP/PLS-gids aanvragen
Kon u niet naar de VSN-Spierziektendag komen en wilt u de gids toch graag hebben, maak dan € 6,75 (verzendkosten) over naar rekeningnummer 46700 van de Vereniging Spierziekten Nederland (voluit vermelden!) in Baarn onder vermelding van Gids HSP/PLS. U krijgt de gids dan per post toegestuurd.
De brochureteksten zijn ook via Mijn VSN digitaal toegankelijk. Alle brochures uit de gids zijn los te bestellen via de webwinkel van de VSN; de complete gids is exclusief voor VSN-leden.

29 september 2011

0

Ik ben beide folders door wezen lezen maar kon niets over obstipatie vinden. Wel over incontinentie.

0

Hoi Fiona, ook ik moet je helaas telleur stellen, ik heb meer moeite het binnen te houden, dan het eruit te krijgen. Maar inderdaad veel vezelrijk voedsel eten. Er is natuurlijk ook vezelrijke macaroni en zo. Veel sterkte met dit ook vervelende probleem.

0

Fiona, ik zag dat Jantje dit niet in die 2 folders gelezen heeft, maar in een andere brochure die ook in de grote map zit die we gekregen hebben op de spierziektendag. Daar zitten 6 brochures in, namelijk: 
.Diagnose en behandeling
.Omgaan met de ziekte
.Voeding en spierziekten

.Hulpmiddelen
.Sociale Voorzieningen
.Belangrijke adressen voor mensen met een spierziekte

In die brochure Voeding en Spierziekten wordt aandacht geschonken aan zowel diarree als verstopping.

0

Hallo Trudy,

Ja dat verklaart een hoop, maar ik was er niet met de spierziekte dag dus die informatie heb ik helaas niet. Komt de volgende keer dan wel.

Ben maar met lijnzaad begonnen, kijken of dat wat doet, want activia is een luchtballon. Mijn darmen lachen me uit op dat moment want dat heeft echt geen effect, erg misleidend hoor ha ha.  Blijf er maar om lachen hoor, want het heeft ook wel zijn voordelen.

 

0

Fiona, als je inlogt op de webwinkel van de VSN kan je de brochure over voeding ook downloaden. Op bladzijde 12 begint er een hoofdstuk over Darmen:

http://webwinkel.vsn.nl/page/Home-Webwinkel/dg/47/art/155/voeding-en-spierziekten

0

Hoi Fiona,

Soms heb ik last van obstipatie. Bij mij helpen de zemelen die Jantje omschrijft niet echt en lijnzaad ook niet. Ik eet nu elke dag 2 appels met schil en dat schijnt de oplossing voor mij te zijn... Het gaat natuurlijk allemaal om vezels. Fiona, heb je echt last van die verstopping?

Grappig dat de activia die juist zou moeten werken niet werkt. Heb wel eens gehoord dat verschillende gastroenterologen (poep dokters) wel een onderzoek willen doen naar die yoghurt die de darmflora moet helpen maar dat de fabrikanten van die yoghurt niet mee willen werken. Dus de werking ervan is niet wetenschappelijk vastgesteld.

Dus ik zou zeggen, aan de vezels! Hoe dan ook en bewegen!

Succes Fiona,

groet, Thura

0

Thura,

De aansturing van de spieren van de darmen is vaak ook verminderd door de gevolgen van HSP. Ik gebruik al jaren Movicol een laxeermiddel, dat een redelijk "geregelde" stoelgang ten gevolge heeft. In het gebruik word je vanzelf wijzer en weet je wanneer je een tweede zakje moet gebruiken. Er is maar één smaak, maar ik vind dit niet echt vies.

Peter.

Dixit Peter
0

Sinds drie jaar heb ik ik wel last van en ik wijt het aan gebruik van een medicijn, die ik sinds drie jaar gebruik (hoge bloeddruk). Sinds een jaar werk ik niet meer en loop ik met een rollator door het huis, ipv steeds zitten in een rolstoel op mijn werk. Ik ben dus heel wat meer in beweging, maar dat lijkt geen invloed te hebben. 

Nico
0

Ik heb al jaren last van obstipatie en nu ik minder beweeg wordt het alleen maar erger. Ben met de dietiste er mee bezig geweest maar ook hier nog geen resultaat. Ik heb ook wel moeite met het meer drinken omdat ik dan toch meer naar de wc moet en als ik veel drink ik veel last krijgt van blaas krampen. maar ik blijf zoeken naar de juiste oplossing

0

Ik heb enige tijd movicolon gebruikt ivm obstipatie, maar het probleem bij mij was dat dit erg moeilijk in te stellen was. Bovendien werd de stoelgang erg onvoorspelbaar en dat is lastig als je niet overal naar het toilet kan ivm elektrische rolstoel. Ik gebruik nu microlax (klysma), waardoor je binnen 20 minuten naar de wc moet. Dat werkt redelijk en heeft als voordeel dat je het kunt plannen en dus doen als je een toegankelijke wc voorhanden hebt.

0

Ik heb ook geregeld last van obstipatie, heb er al een paar keer voor in het ziekenhuis gelegen, maar ik heb ook wel ooit last van diaree. dus bij mij wisselt het af.

Ik kan niet zeggen dat het door de bewegingen komt, omdat ik toch wel in beide gevallen hetzelfde beweeg. Soms lijkt het er bij mij wel eens op dat als ik veel vezels eet, de obstipatie juist erger wordt.

Sinds ik hier wat meer rekening mee houd, heb ik niet meer in het ziekenhuis gelegen. (tot nu toe) Maar heb nog wel geregeld last van obstipatie. (een week niet kunnen poepen) De klisma's werken bij mij niet, omdat de verstopping bij mij altijd vrij hoog zit. (eigenlijk altijd op dezelfde plaats) ik heb dan ook last van maagzuur en krampen in de maag omdat die verstopping wanneer ik zit tegen mijn maag duwd. Heb ook steeds meer constand een bolle buik. (lijk wel 4 tot 5 maanden zwanger)

Herkent nog iemand die bolle buik???

Groetjes Chantal

Samen staan we sterk!!!
0

Ja, die bolle buik herken ik wel. Toch heb ik meer last van te dunne ontlasting dan van obstipatie, al kan dat heel goed samengaan.

Er is bij mij 2x gekeken naar de darmen; bij onderzoek naar eventuele melanomen (toen bleken mijn darmen inderdaad vol te zitten, kreeg speciale vezels mee die absoluut niet hielpen) en bij een rontgenfoto toen ik acute galblaasontsteking bleek te hebben zaten mijn darmen weer vol met lucht.
Er is mij wel verteld dat ik een spastische darm zou hebben; soms als ik gegeten heb dan heb ik binnen een half uur een heftige diarree aanval. Dan zwelt mijn buik als reactie overigens ook op.

Waar ik echt last van begin te krijgen is dat ik moeite heb met het ophouden van de ontlasting. Ik krijg soms ineens aandrang en moet dan zo snel mogelijk naar een wc zien te komen. Meestal heb ik daar dan net genoeg tijd voor, maar dan heb ik dus ontzettend last van krampen, maar het is ook al gebeurt dat ik 3 meter van de wc af zat en het maar net redde. Volgens mijn revalidatiearts kan dit er bijhoren maar is er weinig aan te doen. Ja, veel vezels eten zodat de ontlasting dikker wordt. Helaas werkt dat bij mij niet; vezelrijk eten heeft schijnbaar een omgekeerd effect.

Hetzelfde geldt overigens ook regelmatig voor de urine. Ik moet regelmatig ineens naar de wc, kan het maximaal een kwartier ophouden. Dat lijkt lang, maar het is heel kort als je ergens naar toe onderweg bent. En dan heb ik het over echt hevige aandrang, zodat me regelmatig het zweet letterlijk uitbreekt. Hoort er allemaal bij heb ik begrepen. Fijn, maar het is wel heel vervelend!

het leven is wat je overkomt terwijl je andere plannen maakt
0

Billy, vanaf het stukje moeite met ophouden incl. urinegedeelte is het herkenbaar. Mijn revalidatiearts nog niet er over gesproken. Soms moet ik direct, soms is het loos alarm en kan het paar uur duren. Zeer zelden was ik te laat. Doordat het zweet me uitbreekt krijg ik hyperventilatie, verhoogde spasma en nog hogere aandrang.

Ga jij relaxt onderweg te gaan? Ik niet. Vooraf pas ik mijn eet/drinkpatroon aan (geen groene thee of veel drinken waardoor je juist naar toilet moet). Bij buikpijn raak ik in paniek. Weet nooit hoeveel tijd ik nog heb. Vooral op dagen als koninginnedag zijn er nauwelijks openbare toiletten beschikbaar. Ik kan nauwelijks genieten.

Momenteel herstel ik van ongeluk waardoor ik niet kan fietsen, lopen gaat niet snel vooral niet bij aandrang.

Voor urine zijn er nog luiers,voor ontlasting niet. Met een luier is het veel moeilijker ontlasting op te houden heb ik een keer ervaren daarom draag ik ze niet.

Vervelend te lezen dat het erbij hoort. Bekkenbodemoefeningen lukken mij niet.

p.s. voor mijn obstipatie heb ik poeders gekregen van mijn huisarts benieuwd of dit effect heeft. Ik las op het recept movicolon. Op het doosje staat een andere naam. Ik lees in een reactie van okt.2011 dat het bij een ander slechts tijdelijk hielp.

0

Bij mij werkte het averechts, die movicolon!

Ik heb voor dat ik naar de wc moet (bij ontlasting) maar soms krampen, maar tijdens de boodschap altjd en erg heftig soms.

Lijkt soms wel of ik persweën heb ipv ontlasting. Ik voeld dat dan ook in mijn voeten en onderbenen, die doen dan ook pijn. (pijn vergelijkbaar met een kneuzing)

Hebben jullie dat ook?

Samen staan we sterk!!!
0

Ik heb met vlagen aanvallen van ontzettende krampen. Dan zit ik inderdaad voorovergebogen op de wc van ellende. Ik heb geen kinderen maar ik kan me voorstellen dat het als persweeën voelen. Mijn buik is dan ook letterlijk opgezet na afloop. Heel vervelend is dat. Speciale vezels hebben niet veel effect, movicolon heb ik nooit gebruikt maar dat durf ik ook niet goed omdat het al vaak zo dun is.

Huismus; ik drink voor ik weg ga, als ik verder weg wil, zo weinig mogelijk. Thee is berucht, 1 kop thee is 3x zoveel plassen lijkt wel. Ik heb voor mijn beroep op de weg gezeten en was altijd bezig met het zoeken naar wc's en beschutte plekken. Mais was altijd erg handig! :) Als ik nu naar Nijmegen moet of zo dan houd ik er al rekening mee. Ook met eten, niet een half uur van te voren meer eten of zo. En toch gaat het dan regelmatig 'mis', zit ik op een gegeven moment te zweten of ik het nog ga redden of ergens een school binnen moet gaan rennen of zo.

Lastig!!

Ik denk dat het erbij hoort, dat is me tenminste wel gezegd. De prikkels die normaal de prikkel van de blaas/ darmen dempen vanuit de hersenen (ophouden tot het kan) komen niet goed genoeg meer door. Dus een prikkel van de blaas of darm is meteen hoge nood. Er is geen voorwaarschuwing meer zeg maar of een dempende prikkel. Zoiets in ieder geval. Ik denk dat je het kan vergelijken met een veel te levendige reflex. Die wordt normaal gesproken door een signaal van de hersenen geinhibeerd, dus gedempt. Maar bij ons komen die signalen niet meer zo goed door, dus is de demping/ remming veel minder.

Oh, en movicolon is de stofnaam dus de werkzame stof, de andere naam is de merknaam. :)

het leven is wat je overkomt terwijl je andere plannen maakt
0

Wat heeft mais voor effect? klinkt boeiend.
Zo ga ik nog wat leren over de movicolon hihi. Ik heb een paar jaar geleden in utrecht gewerkt(45min. met bus en stuk lopen naar werk). Dat was telkens weer stress of ik toilet haalde. Tussenstop op utrecht cs. Voor toilet moest je met trap naar beneden dat was een drama. toen wist ik nog niet dat ik ziekte had.

Chantal: Als hsp kunnen wij anders reageren dan jouw op zulke medicijnen. Doordat ons zenuwstelsel anders reageert. Door de buikkramp krijg ik bv heftige spasma-aanval in mijn benen waardoor ik nauwelijks kan lopen.

Die persweeen ken ik wel, al heb ik geen kind. Ik zeg vaak genoeg dat ik ga uitscheuren door de kracht die ik erop moet zetten. Na afloop voel ik me een paar kilo lichter.

0

Mais heet denk ik het effect dat ze je niet zien, als je er je boodschap doet??? (mis het hoog genoeg gegroeid is)

Want mijn darmen verteren de mais vrijwel nooit. Dus denk niet dat die wat doen met de darmen.

Bij mij weten ze nog niet precies wat ik heb, (KAN dus hsp zijn) ik merk wel hel veel overeenkomsten met de hsp-patiënt,en heb er veel herkenbare dingen van. 

Ik heb bij ij als diagnose staan PROMM, maar dan die andere benaming. Dit heb ik tijdens het aanmelden gedaan omdat men eerst dacht dat het dat was, maar dat bleek het echter niet te zijn. Mar omdat het erop leek heb ik die maar gepakt, dan heb je een soort vergelijkbare situatie voor het geval dat. (maar dat staat ook op mijn profiel).

Tussen haakjes, ik heb ook nog geen kinderen, maar als ik zo op tv kijk naar bevallende mensen en de uitspraak van de internist dat de krampen tijdens een darmonderzoek overeenkomsten heeft met persweën bij een bevalling, dan lijkt het er zeker op, want die krampen tijdens de stoelgang zijn bij mij nog erger als tijdens dat darmonderzoek wat ik toen had. vandaar die vergelijking.

Samen staan we sterk!!!
0

Bedankt voor je uitleg. Lastig dat ze niet weten of je hsp hebt.
Nu snap ik waarom je hier in het hspgedeelte regelmatig reageert.

Die mais? nu ik je antwoord lees snap ik het (dat bedoel ik in onder topic hier met concentratiegebrek, ik lees 5x de tekst en ik lees het verkeerd)Denkend aan dat ik vroeger boek van 200blz. in een dag uit had. Heel irritant.

Toch grappig dat we alle drie kinderloos zijn met persweeen gevoel.

Mijn poeders werken blijkbaar, ik ben het opgeblazen gevoel helemaal kwijt. Voel me veel lichter met mijn buik. Hopelijk blijft het zo ook bij langere tijd.

0

Ik had deze week veel last van een geirriteerde buik. Het leek op een buikgriep ofzo, ik was flink belabberd.

Ik kreeg de tip cola te drinken. Voor de grap deed ik dat gisteren, vandaag buikpijn vrij. Het schijnt in de zorg vaak gegeven te worden aan mensen met "borrelende", geirriteerde buik".

Misschien helpt het bij jullie ook een keertje.

0

Cola helpt ook vaak als je misselijk bent.

0

Hallo Fiona.

Ik herken je probleem. Ik heb myotone dystrofie en daar komen darmproblemen ook veel bij voor.

Ik heb jaren lang Movicolon gebruikt, maar dat helpt nu niet meer.

Ik ben op dit moment bezig met een kuur Coloforte.  Ik heb het gevoel dat dat wel helpt.

Miischien eens aan je specialist vragen.

Sterkte en succes.

1 2
Je kunt dit bericht alleen bekijken en er niet op reageren.

Plaats een reactie

Om te kunnen reageren moet je eerst ingelogd zijn. Als je nog geen profiel hebt op Iemandzoalsik.nl, kun je je aanmelden. Hiermee krijg je de mogelijkheid om te reageren en ook om zelf gesprekken te starten en groepen te volgen.

aanmelden / login