Nieuwsbericht: Patiënt moet betalen voor vrije keus

Laatste update:  26 maart 2012 07:32

AMSTERDAM - Patiënten die zich willen laten behandelen door een arts of ziekenhuis die geen contract met hun verzekeraar heeft, moeten de rekening straks deels of helemaal zelf betalen.

Verzekeraars moeten niet meer verplicht zijn tot een vergoeding als hun cliënten voor een behandeling elders kiezen, zegt minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) in Trouw. Zij stuurt maandag een brief naar de Kamer.

Nu heeft iedereen recht op een redelijke vergoeding voor een behandeling bij een ziekenhuis dat geen contract heeft met de zorgverzekeraar. Dat ondermijnt het zorgstelsel, zegt Schippers in een interview in de krant.

De minister ontkent dat hiermee de vrije artsenkeuze voor patiënten op de tocht komt te staan. Wie keuzevrijheid wil, kan namelijk kiezen voor een duurdere verzekering waarbij die vrijheid wordt geboden. "Bovendien kun je kiezen tussen verschillende zorgverzekeraars met verschillende zorgaanbieders", zegt ze in de krant.

Duidelijk

Wel moeten verzekeraars vóór het afsluiten van de verzekering duidelijk maken met welke zorgaanbieders contracten zijn gesloten. Op die manier kan iemand een zorgverzekeraar kiezen waarvan hij weet dat die de behandelingen van zijn favoriete ziekenhuis vergoedt.


© Novum
Bron: http://www.nu.nl/economie/2772409/patient-moet-betalen-vrije-keus.html

Moderator namens Reumapatiëntenbond
0

1 reacties

0

Nu was ik al niet zo blij met de 'geweldige' marktwerking-acties van Schippers, maar nu houd ik echt mijn hart vast...

Voor dit jaar heb ik flink rondgeshopt voor een nieuwe zorgverzekeraar. Ook toen kwam ik verzekeraars tegen die met contracten werken. Zo was er eentje die goedkoper was dan mijn huidige, maar me dan wel naar een reumatoloog zou sturen in Apeldoorn of Enschede. En ik woon in regio Rotterdam... Leuk als je even bloed moet laten prikken, of voor een snelle controle waarbij je binnen 10 minuten alweer buiten staat (omdat alles zo goed gaat).

Linksom of rechtsom, het zou mij meer geld kosten. Of ik moet een duurdere verzekering afsluiten om in de buurt behandeld te worden, of ik moet meer uitgeven aan dure reiskosten...

Kun je naast verzekeraars onderling vergelijken, ook nog eens de prijs van treinkaartjes (of benzine) en dergelijke meenemen in je keuze voor een verzekeraar.

Moderator namens Reumapatiëntenbond
Je kunt dit bericht alleen bekijken en er niet op reageren.

Plaats een reactie

Om te kunnen reageren moet je eerst ingelogd zijn. Als je nog geen profiel hebt op Iemandzoalsik.nl, kun je je aanmelden. Hiermee krijg je de mogelijkheid om te reageren en ook om zelf gesprekken te starten en groepen te volgen.

aanmelden / login