Nieuwsbericht: Nieuw soort spuit maakt injectienaalden onnodig

Uitgegeven: 26 mei 2012 15:58

UTRECHT – Injectienaalden behoren binnenkort wellicht tot het verleden dankzij een nieuw soort spuit die een medicijn met bijna de snelheid van het geluid onder de huid brengt.

Een wetenschappelijk team van MIT heeft een spuit ontwikkeld waarmee medicijnen geïnjecteerd kunnen worden zonder dat er een naald voor nodig is.

De spuit kan geprogrammeerd worden om geneesmiddelen op verschillende dieptes in de huid te laten doordringen.

De nieuwe spuit is niet alleen goed nieuws voor patiënten die vanwege ongemak of angst injecties vermijden, zoals bijvoorbeeld diabetespatiënten die zichzelf regelmatig insuline moeten inspuiten.

Ook de 385.000 ziekenhuismedewerkers die zich jaarlijks per ongeluk aan gebruikte injectienaalden prikken lopen geen risico meer om ziek te worden door besmette naalden.

Poeders

Met een lichte aanpassing brengt het instrument ook nieuwe toepassingsmogelijkheden met zich mee. Met behulp van lichte trillingen kan de spuit namelijk een medicijn in poedervorm eigenschappen geven die meer lijken op een vloeibaar geneesmiddel. Hierdoor kan ook zulk poeder onder de huid worden geïnjecteerd.

Dit is een vooruitgang voor de westerse geneeskunde, maar vooral warme derdewereldlanden zijn ermee gebaat. Om hun werking te behouden, moeten vloeibare medicijnen namelijk gekoeld bewaard en vervoerd worden.

Kosten

De kosten die hiermee gemoeid zijn, bedragen veelal meer dan de kosten van het geneesmiddel zelf. Daarnaast kan de koeling uitvallen waardoor een hele lading medicijnen onbruikbaar wordt.

Medicijnen in poedervorm kunnen daarentegen wel in warmere temperaturen bewaard blijven zonder dat de werkzaamheid ervan verloren gaat.

Omdat de nieuwe spuit medicijnen op verschillende dieptes kan inbrengen en ook poeders kan injecteren is het een enorme vooruitgang in vergelijking met eerdere naaldloze injectiespuiten.

Bekijk via de link naar de bron een video over de naaldloze injectiespuit.

Door: NU.nl/Bitsofscience.org
Bron: http://www.nu.nl/wetenschap/2820211/nieuw-soort-spuit-maakt-injectienaalden-onnodig.html?

Moderator namens Reumapatiëntenbond
0
Je kunt dit bericht alleen bekijken en er niet op reageren.

Plaats een reactie

Om te kunnen reageren moet je eerst ingelogd zijn. Als je nog geen profiel hebt op Iemandzoalsik.nl, kun je je aanmelden. Hiermee krijg je de mogelijkheid om te reageren en ook om zelf gesprekken te starten en groepen te volgen.

aanmelden / login