Nieuwsbericht: Genetisch verband tussen Parkinson en ALS

Laatste update:  10 januari 2012 14:34

NIJMEGEN - Onderzoekers van het UMC St Radboud en het UMC Utrecht hebben een genetisch verband gevonden tussen de ziekte van Parkinson en ALS (amyotrofe lateraal sclerose).

De ziekte van Parkinson en ALS hebben ogenschijnlijk weinig met elkaar gemeen. Kenmerken van de ziekte van Parkinson zijn trillen, traagheid en stijfheid, terwijl ALS leidt tot spierverlammingen en vroegtijdige dood.

Toch hebben de ziekten een zelfde achtergrond: het zijn beide neurodegeneratieve ziekten, dat wil zeggen ziekten waarbij een groep zenuwcellen te gronde gaat. De plaats in het zenuwstelsel waar de cellen verloren gaan bepaalt de specifieke ziektesymptomen.
 

Genetische factor

In de familie van mensen die zijn overleden aan ALS komt vaker dan gemiddeld de ziekte van Parkinson voor. Bij het ontstaan van deze ziekten zou dus een gemeenschappelijke genetische factor een rol kunnen spelen.

Dit is onderzocht door een internationaal team onder leiding van Nijmeegse en Utrechtse neurologen. Zij hebben aangetoond, dat veranderingen in het zogenaamde ANG-gen het risico op zowel de ziekte van Parkinson als op ALS zeer sterk verhogen.

Vervolgonderzoek

Het ANG-gen  is betrokken bij onder andere de vorming van bloedvaatjes en de uitgroei van zenuwcellen. Hoe de veranderingen in dit gen precies leiden tot de ziekte van Parkinson en tot ALS wordt verder onderzocht.

Het onderzoek is gepubliceerd in het tijdschrift Annals of Neurology.

© Gezondheidsnet
Bron: http://www.nu.nl/gezondheid/2711785/genetisch-verband-tussen-parkinson-en-als.html

Moderator namens Reumapatiëntenbond
0

1 reacties

0

Brrr, als ik dit bericht lees steek ik het liefst mijn kop in het zand.
Mijn moeder heeft 25 jaar lang de ziekte van Parkinson gehad in een zeer ernstige vorm. Ik moet er toch niet aan denken dat ik die aanleg ook kan hebben...
Of een grotere kans op ALS...

Nee, dan toch maar struisvogel spelen!

Je kunt dit bericht alleen bekijken en er niet op reageren.

Plaats een reactie

Om te kunnen reageren moet je eerst ingelogd zijn. Als je nog geen profiel hebt op Iemandzoalsik.nl, kun je je aanmelden. Hiermee krijg je de mogelijkheid om te reageren en ook om zelf gesprekken te starten en groepen te volgen.

aanmelden / login