Nieuwsbericht: Elektronische herinnering helpt medicijn te slikken

Laatste update:  27 april 2012 09:56

UTRECHT - Patiënten nemen hun medicijnen trouwer in als ze er elektronisch, bijvoorbeeld door een sms, aan herinnerd worden.

Dat schrijven onderzoekers van het NIVEL en de universiteiten van Amsterdam en Utrecht in het Journal of the American Medical Informatics Association.

Veel patiënten met chronische ziekten vergeten nogal eens hun pillen te slikken. Een geheugensteuntje, bijvoorbeeld een sms’je of geluidssignaal van een pillendoos, kan ze helpen. Zeker op de korte termijn. Effecten op de lange termijn zijn nog onduidelijk.

Voordelen

Elektronische herinneringen hebben veel voordelen. Ze zijn niet kostbaar en er zijn geen extra inspanningen van zorgverleners voor nodig, waardoor ze makkelijk zijn in te voeren in de dagelijkse praktijk.

Bovendien zijn vooral sms-herinneringen makkelijk in te passen in het dagelijks leven van patiënten. Bijna iedereen heeft wel een mobiele telefoon.
 
De onderzoekers vergeleken dertien wetenschappelijke onderzoeken naar de effecten van elektronische herinneringen op therapietrouw. Acht ervan vonden positieve resultaten. In alle onderzoeken ging het om automatisch verzonden herinneringen.

Therapietrouw

Patiënten kregen ze op vaste tijden ongeacht of ze hun medicijnen al hadden ingenomen of niet. Hierdoor bestaat de kans dat patiënten aan de herinneringen gewend raken, waardoor ze hun effect verliezen.

Uit onderzoek naar wekelijkse herinneringen bleek bijvoorbeeld dat de therapietrouw van hiv-patiënten verbeterde, terwijl dagelijkse herinneringen geen effect hadden.

Inmiddels zijn er ook mogelijkheden alleen een herinnering te sturen als patiënten een dosis missen, waardoor de herinnering geen routine wordt. De effecten hiervan worden momenteel onderzocht. Herinneringen op maat, alleen als het nodig is, maken het wellicht mogelijk ook op de lange termijn de therapietrouw te verbeteren.

© Gezondheidsnet
Bron: http://www.nu.nl/gezondheid/2797584/elektronische-herinnering-helpt-medicijn-slikken.html?

Moderator namens Reumapatiëntenbond
0
Je kunt dit bericht alleen bekijken en er niet op reageren.

Plaats een reactie

Om te kunnen reageren moet je eerst ingelogd zijn. Als je nog geen profiel hebt op Iemandzoalsik.nl, kun je je aanmelden. Hiermee krijg je de mogelijkheid om te reageren en ook om zelf gesprekken te starten en groepen te volgen.

aanmelden / login