'Meer zorgverzekeraars hanteren medische selectie'

Laatste update:  27 december 2011 16:03

AMSTERDAM – Steeds meer zorgverzekeraars hanteren een medische selectie bij het aannemen van nieuwe klanten. Bijna dertig procent van de zorgverzekeraars vraagt consumenten een vragenlijst in te vullen wanneer zij bij hen klant willen worden.

Dit blijkt uit onderzoek van Verzekeringssite.nl onder 47 zorgverzekeraars. Waar volgens de site vorig jaar nog twintig procent van de zorgverzekeraars aan een selectie deed, is dit aantal dit jaar opgelopen tot dertig procent.

Volgens de site geldt de medische selectie voornamelijk bij aanvullende pakketten. Dit is met name het geval bij de tandartsverzekeringen: bij bijna de helft van deze verzekeringen wordt geselecteerd.

“Dit houdt meestal een tandverklaring van de tandarts in. Daarin staat of je gebit gezond is en of de tandarts verwacht dat er op korte termijn kosten gaan komen”, aldus een woordvoerder van Verzekeringssite.nl.

Basisverzekering

Zorgverzekeraars zijn wettelijk verplicht om iedereen te accepteren voor de basisverzekering. Ongeveer 90 procent van de Nederlanders heeft naast de verplichte basisverzekering (waarmee alle medisch-noodzakelijke zorg wordt vergoed) ook een aanvullende verzekering. De verzekeringen verschillen onderling qua prijs en dekking.

Ze vergoeden niet medisch-noodzakelijke zorg als de tandarts, of extra behandelingen bij de fysiotherapeut.

Ziekenfonds

De Nederlandse regering voerde in 2006 het nieuwe ziektekostenstelsel in. Daarbij verdween onder meer het onderscheid tussen ziekenfonds (dat qua verzekeringspakket te vergelijken is met de basisverzekering) en de particuliere verzekering.

© NU.nl
Bron: http://www.nu.nl/geldzaken/2702585/meer-zorgverzekeraars-hanteren-medische-selectie.html

Moderator namens Reumapatiëntenbond
0

3 reacties

0

Hebben jullie al te nmaken gehad van zo'n medische selectie? En zo ja, kwam je erdoor, of juist niet?

Moderator namens Reumapatiëntenbond
0

Ik ga er bij voorbaat al vanuit dat ik maar beter niet kan wisselen van zorgverzekering.
Bij de basisverzekering is dan wel een verplichte acceptatie, maar wisselen voor de aanvullende verzekering zou vast niet lukken (ook al heb ik dat dus nooit geprobeerd). En om nou de aanvullende verzekering bij mijn huidige maatschappij te houden en de basisverzekering ergens anders...
Dat tientje wat het dan misschien gaat schelen per maand is me het gedoe niet waard.

0

Ik was er ook heel huiverig voor om over te stappen. Maar nu de aanvullende pakketten ook steeds verder uitgekleed zijn, dekte mijn huidige aanvullende ook niet meer (genoeg) waarvoor ik 'm ooit genomen had (pil, tandarts, bril).

Nu dus een basispakket zonder aanvulling bij een andere maatschappij genomen. Met wat ik nu bespaar in een jaar, kan ik makkelijk zelf de pil en een paar gaatjes vullen of een nieuwe bril betalen.

Dit overstappen ging ook niet helemaal vlekkeloos. De nieuwe verzekeraar zegde wel mijn basispakket bij de oude verzekeraar op, maar niet mijn aanvullende. Dat zag ik pas later op een nieuwe polis. Kon ik daar nog even snel achteraan. En de oude verzekeraar had al wel alvast premie geind voor volgend jaar. Kon ik daar ook nog even achteraan...

Je kunt dit bericht alleen bekijken en er niet op reageren.

Plaats een reactie

Om te kunnen reageren moet je eerst ingelogd zijn. Als je nog geen profiel hebt op Iemandzoalsik.nl, kun je je aanmelden. Hiermee krijg je de mogelijkheid om te reageren en ook om zelf gesprekken te starten en groepen te volgen.

aanmelden / login