Hsp en gen

Hey allemaal

bij mij zoeken ze nu 2 hsp genen. Ik weet dat mijn grootmoeder haar broer dezelfde klachten had maar veel later ... ik.ken die kant niet. Maar kan het zijn dat mijn oma en vader bv geen klachten hebben en ik wel? Ik ben eerste kind van mijn vader. 

0

1 reacties

1

Voor zover ik weet kun je de ziekte alleen doorgeven als je hem zelf hebt. 
Sinds een paar jaar is bekend dat de ziekte in onze familie zit (het gen is overigens niet bekend). Wat opvalt is dat de mate waarin iemand klachten heeft en de leeftijd waarop de klachten echt beginnen op te spelen sterk uiteen lopen. De een is nog volop aan het werk en loopt alleen instabiel en houterig terwijl voor een ander, jonger familielid werken nooit mogelijk is geweest. Ook binnen één gezin kunnen de verschillen erg groot zijn, en de aard van de klachten verschillen. De een loopt wat houterig maar houdt dit wel moeiteloos kilometers vol, valt wat vaker, terwijl de ander na 500 meter echt op is maar nauwelijks valt en vanwege de vermoeidheid vaak een rolstoel gebruikt. 
Wat klachtontwikkeling betreft kun je er geen peil op trekken, lijkt wel.
Misschien ben jij iemand die vroeg klachten heeft, misschien ontwikkelt je vader ze later..... maar als je vader de ziekte echt niet heeft, is de kans dat jij de ziekte wel hebt volgens mij weer kleiner....
Misschien had oma de ziekte wel, maar met veel minder, of totaal andere symptomen. In onze familie werd altijd gezegd dat oma moeite had met het huishouden, ze kreeg het werk maar niet gedaan en ze was altijd zo moe. Dat zijn, ogenschijnlijk, totaal andere klachten en daarbij denk je niet direct aan hsp. Inmiddels is oma al jaren overleden. Nu is pas bekend dat de ziekte in de familie zit, en is er één familielid dat dezelfde klachten heeft als oma. Dit familielid is getest en jawel... hsp. 
De vader van de oma heeft waarschijnlijk ook hsp gehad. Het verhaal gaat dat die opa soms zo ineens omviel, en dan moest iemand hem weer op zijn benen zetten en liep hij weer verder. 
Kortom: hsp kent vele gezichten, zelfs als het hetzelfde gen is.

Je kunt dit bericht alleen bekijken en er niet op reageren.

Plaats een reactie

Om te kunnen reageren moet je eerst ingelogd zijn. Als je nog geen profiel hebt op Iemandzoalsik.nl, kun je je aanmelden. Hiermee krijg je de mogelijkheid om te reageren en ook om zelf gesprekken te starten en groepen te volgen.

aanmelden / login