Autorijden

Ik heb in een ander gesprek gelezen dat er mensen zijn met een aangepaste auto. Ik rij zelf nog gewoon in mijn 'oude' auto, en dat gaat op zich nog goed. Maar ik vraag me af of ik geen 'eigen verklaring rijvaardigheid' moet invullen. Ik heb een rolstoel in de auto staan immers. Hoe doen jullie dat? Hebben jullie zo'n verklaring ingevuld, hebben jullie een aangepaste auto of rijden jullie helemaal niet meer?

Zonder auto kan ik bijna niet, ik rij er zelfs mee naar mijn werk, 1 1/2 km verder in het dorp. Ik kon er nog wel heen fietsen tot voor kort, maar terug was ik zo moe dat het bijna niet wou. De revalidatiearts zei toen: vrolijk met de auto gaan. Nu met de rolstoel is de fiets natuurlijk geen optie. :) Ook boodschappen doen doe ik met de auto. En alles wat tot een uur rijden is, verder heb ik nog niet gereden dit jaar.

het leven is wat je overkomt terwijl je andere plannen maakt
0

65 reacties, pagina 1 van 4

1 2 3 4
2

Dag Billy,

Ik heb me daar de laatste tijd toevallig in verdiept, dus ik kan je er wel iets over vertellen. Je bent niet verplicht om een eigen verklaring in te vullen - er is tenminste geen wettelijk grond voor. De vraag die aan de orde is, is of je zonder aanpassingen nog goed kunt autorijden: heb je voldoende kracht om te sturen, te schakelen en te remmen? Is je reactiesnelheid nog voldoende? Heb je voldoende zicht? Als je objectief gezien één van deze vragen met 'nee' moet beantwoorden, dan wordt het zaak om een eigen verklaring in te vullen. Zou je namelijk betrokken raken bij een ongeval, dan kan de verzekering daar een probleem van maken.  Een formulier voor een eigen verklaring kun je bij de gemeente halen en kost ongeveer € 20,-. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je brokken gaat maken. Ook vervelend voor andere weggebruikers...

Volgende stap is de (her)keuring - en dan kan het leven een stuk vervelender worden. Op Myocafé van de VSN lees je daarover heel veel ervaringen (zoek op 'keuring' en 'rijbewijs' . Punt een: ga ervan uit dat dat veel tijd kan kosten. Punt twee: wanneer er een keuringsarts aan te pas komt, dan gaan de kosten ook fors omhoog. Reken maar op zo'n € 200,-.  Je doet er erg verstandig aan om je revalidatiearts of neuroloog te vragen om een medisch achterverhaal dat je mee kunt sturen. Vaak is een extra keuring dan niet nodig.

Het goede nieuws is dat veel mensen met HSP nog lang auto kunnen rijden, als ze maar de juiste auto-aanpassingen hebben. Ik hoop dat je hiermee uit de voeten kunt.

0

Bedankt voor deze reactie! Ik heb (nog) geen problemen gelukkig met schakelen en dergelijke, dus ik kan veilig rijden. Ik heb wel een rolstoel (dus ook in de auto bij me) maar dat is omdat lang lopen een probleem is, dat is te vermoeiend. Maar daar heb ik bij het auto rijden geen last van verder. Maar hoe zit het ermee als je een aanrijding gehad hebt en de verzekering doet moeilijk? Kan je ook achteraf dan nog aantonen dat je de auto nog veilig kan besturen en dat het daar niet aan gelegen heeft?

De kosten zijn inderdaad wel een probleem. Dat maakt het ook zo moeilijk. Kan het aftrekken van de belastingen, maar het moet wel betaald worden. Dat probleem zullen meer mensen hebben denk ik.

Zonder auto, ik moet er echt niet aan denken! :) Denk er wel over om over te stappen op een automaat, maar dat is niet omdat ik moeite heb met de koppeling. Het is wat rustiger rijden voor de benen.

Laat een ding duidelijk zijn, veiligheid staat bij mij voorop. Voor mij maar zeker ook voor mijn medeweggebruikers. Als het onveilig wordt zal ik de keus om niet meer te rijden dan ook zeker nemen, hoe zeer het me ook zal spijten.

het leven is wat je overkomt terwijl je andere plannen maakt
0

Dag Billy,

Als ik je reactie lees, hoef je je volgens mij voorlopig geen zorgen te maken. Ik ken heel wat mensen die in een electrische rolstoel zitten, een beperkte handfunctie hebben, maar die met de juiste aanpassingen nog prima zelf auto kunnen rijden.

Hou je haaks.

0

Ik heb contact gehad met de verzekeringsmaatschappij; die geven aan dat ik gewoon verzekerd ben als mijn behandeld arts vind dat ik kan autorijden. Denk er wel over om een testrijles te nemen, gewoon voor alle zekerheid. Om te kijken of ik echt zo veilig rij als ik zelf denk.

Airikr, bedankt voor je hulp en je bemoedigende woorden. Er zit natuurlijk wel een financieel plaatje aan aanpassingen. Maar gelukkig zijn deze (waarschijnlijk) niet direct nodig. Hopelijk blijft dat zo. :)

het leven is wat je overkomt terwijl je andere plannen maakt
0

Hallo,

 

Ik heb hsp en heb twee evo's en mijn benen schieten snel in een clonus.

Ik heb een eigen verklaring ingevuld omdat ik niet verzekerd was voor het autorijden op deze manier. Ik heb sinds 1 augustus niet meer auto gereden. moest door de verklaring van de huisarts die ingevuld was gekeurde worden bij een neuroloog dit koste 170 euro afgerond. Nav van de keuring neuroloog moest ik bij het cbr komen voor een rijtest dit koste niets maar ik moest wel met een lesauto komen. Eerst kreeg ik uitleg over de test en toen gingen ze in  de auto mijn kracht testen van mijn benen op de rem . daarbij schoot mijn rechter been gelijk in een clonus en het andere been was niet krachtig genoeg ,

afgelopen maandag moest ik met het cbr en Bij bever autoaanpassingen om te kijken hoe ik nog kan autorijden,Hieruit kwam dat ik nog mag gasgeven met mijn rechtervoet.en remmen met de rem aan mijn linkerknie aan de binnen kant.

Nu moet ik eerst rijles nemen dit kost 65 euro per uur en als ze me thuis moeten ophalen komt er nog eens 65 euro bij. ik heb 5 tot 6 lessen nodig en dan een test bij het cbr kosten ook 65 euro. daarna kan ik gaan kijken of er nog een mogelijkheid is om een auto te kopen als je alles in moet laten bouwen is dit erg kostbaar. als de auto al een aantal voorbereidingen heeft valt het mee( ik ben vergeten wat dat was meot er even naar toe bellen).

Nu sta ik op de wacht lijst voor de lessen we nemen 1 stap tegelijk. Ik hoop erg dat ik nog kan rijden ik ben nu erg beperkt waar ik heen kan en wat ik kan gaan doen.

zodra ik weer een stapje verder ben zalik het melden

 

gr els

0

Hoi Els,

Ik hoop voor jou dat het allemaal gaat lukken. Het is een dure hobby, met een beperking autorijden. Maar ja, andere opties zijn ook niet ideaal. Ik heb wel clonussen, maar daar heb ik geen last van bij het autorijden gelukkig. Alleen als ik erg lang de koppeling ingedrukt moet houden wordt het echt vervelend, maar dat is makkelijk op te lossen.

Ben benieuwd hoe het je vergaat!

 

het leven is wat je overkomt terwijl je andere plannen maakt
0

Dat is ook het enige wat ik merk bij het autorijden, ik moet ook niet heel lang de koppeling ingetrapt moeten houden.
Maar ik zet 'm gewoon in de vrij als ik voor een stoplicht sta te wachten. Als je een beetje oplet wat er gebeurt in het verkeer, kan je toch wel snel weer rijden als het licht op groen springt.

0

Deze informatie is van het CBR

 

Als er maar iets in u medische situatie veranderd bent u verplicht een medische verklaring af te geven bij het CBR

Bij de letter van de wet is het zelfs zo dat als je andere of zwaardere medicijnen krijgt je al weer een medische verklaring moet invullen

Het is in sommige gevallen zo dat een behandelend arts verplicht is om veranderingen in u medische situatie dit te melden bij het CBR vaak wordt dit niet gedaan

Maar u als bestuurder van een voertuig heeft echt een probleem als het niet klop

 

Wat u verzekerings maatschappij zegt is mooi dat u verzekerd bent

Maar als u een ongeval veroorzaakt en het blijkt dat er maar iets te verwijten valt ben u niet verzekerd

Terwijl u eenvoudig een medische verklaring kan invullen dan beoordeelt een arts het geheel en bent u altijd verzekerd

Het risico is allen dat u elke 5 jaar gekeurd moet gaan worden

 

Het gebruik van medicijnen kan al een reden zijn dat het verplicht is om gekeurd te worden dit is bij weinig mensen bekend maar laat het controleren door het CBR

Klopt het niet, of is er bij het CBR niets van u medische verandering bekend, dan is uw rijbewijs ongeldig en bent u zeker niet verzekerd

 

Ik heb reuma en netjes gemeld dat ik reuma heb en daar voor medicijnen gebruik

Ik moet dus nu elke 5 jaar gekeurd worden

 

Sinds 2001 2 keer mijn rijbewijs moeten verlegen dat is niet zo'n probleem denk je dan even naar het gemeentehuis om een medische verklaring op te halen (48euro)

Maar meneer U moet even gekeurd worden maak maar een afspraak bij een Arbo dienst (135 Euro verder)

Dan krijg je een brief van het CBR dat je je moet melden bij het CBR met je eigen auto om een proef rit te maken samen met iemand van het CBR een rondje rijden en wat bijzondere verrichtingen doen waar onder een noodstop maken dit is om te kijken of je wel in staat bent om auto te rijden

Dan weer naar de gemeente om je rijbewijs te halen (58 euro)

Wel een dure bezigheid maar als er wat gebeurd kan jou niets verweten worden

0

Ik heb volgende week een rijtest bij het CBR. Ik ben benieuwd.

Zeker ook, want wat komt erna?

0

Jacko, bedankt voor je reactie. Ik merkte bij mezelf al een hoop twijfel zodra ik een wat langere rit ging maken. Niet dat ik bang ben om een ongeluk te veroorzaken of dat ik niet goed kan rijden, maar als iemand anders een ongeluk veroorzaakt kan je nog de pineut zijn.
Mede hierdoor en jouw reactie heb ik toch maar besloten om een verklaring aan te vragen, al is het maar om voor mezelf wat rust te creeëren.

Er zullen overigens een hoop mensen zijn die rondrijden en niet beseffen dat ze eigenlijk ook zo'n verklaring nodig hebben, bijvoorbeeld diabetes mellitus (suikerziekte) staat ook op die lijst van het CBR, vraag me af hoeveel mensen dat weten. Mijn broer heeft dm en die rijdt vrolijk rond zonder...

Maar ik ga toch maar voor.

Miek, laat je weten hoe het is afgelopen? Hoop voor je dat het goed komt.

 

Iedereen een goed 2012 gewenst

het leven is wat je overkomt terwijl je andere plannen maakt
0

Ik rijd sinds 'n aantal jaren in een automaat. Ik leg mijn "slechte" (linker)been gewoon in de auto en die hoeft dus verder niets meer te doen. Heerlijk! Mijn (vastframe)sportrolstoel "rol" ik met gemak achterin zonder hem te hoeven tillen en er ook weer uit. Ik heb een Toyota Yaris Verso ('n hoog model Yaris). Als ik de stoel(en) achterin niet nodig heb, klap ik die met alle gemak zo onder de bodem en dan past mijn rolstoel erin! Ideaal!

Liliane
0

Hoi miek

De rij test is niet zo’n verhaal de mensen van het CBR kijken alleen of je in staat bent goed en verantwoordt kan auto rijden het is geen examen waar op alle slakken zout wordt gelegd

Even goed luisteren wat die man vrouw van het CBR wil zien en dat gewoon uitvoeren zo goed en kwaad het gaat

Veel succes er mee

 

Hoi Billynoor

Ik ben met je eens dat weinig mensen weet dat je de plicht hebt om voor je rijbewijs een aantal zaken moet regelen als je een bepaalde ziekte krijgt en of hebt

In het geval van suikerziekte is het vaak zo dat mensen op voorhand het rijbewijs al moeten inleveren omdat dit niet verantwoord is om mee te rijden Bij beroeps chauffeurs is het zo erg dat zij ook hun baan kwijt zijn dit is niet leuk

Wat jou broer doet is het te hopen dat hij nooit een ongeval krijgt en dat hij geen koop huis heeft

Wand als het uitkomt dat hij met een ziekte en zonder eigen verklaring rond rijdt heeft hij een heel groot probleem

Je raakt alles kwijt ook je huis want de verzekering betaald niet uit en jij gaat gewoon betalen

En dat jij je huis moet verkopen heeft de tegenpartij vaak geen probleem mee of dat ze dit zelfs eisen bij de rechter om de kosten betalen te krijgen

Voor een gewoon rijbewijs is het vaak zo dat als je maar redelijk alle handelingen die nodig zijn om een auto te besturen kan uitvoeren dan is het goed

 

Hoi lillian

Het zal wel fijn zijn om auto rijden nu je weet dat het verantwoord is

En vaak is het zo dat je ook makkelijker weg gaat als het allemaal klopt lekker rustig zonder na te denken van als het maar goed gaat veel succes er mee

 

1

Ik heb vandaag de rijtest ervaren en alles ging goed. Kreeg eerst een meting van kracht op de pedalen. Daarna een stukje rijden. Moest op een moment snel en onverwacht remmen. Ook werd getest of ik langzaam de koppeling op kon laten komen.

Ik ben nog goed in staat om met mijn spierziekte auto te rijden, met een schakelauto. Ik wilde advies i.v.m. mijn zelfstandigheid en veiligheid voor mijzelf en anderen. Ik kreeg wel het advies om met een automaat te rijden, maar dit is mijn eigen keuze. Hier ga ik over nadenken.

0

Fijn Miek, veel rijplezier!

0

Goed om te horen dat er nog hoop is! :) Ik kreeg namelijk van de assistente van de huisarts die mijn verklaring heeft getekend te horen dat ze niet zeker weten of ik mijn rijbewijs terug krijg! Nu zag ik het niet zo zwart in, maar goed.

Ik wacht nu gewoon rustig af tot het CBR zich meldt. Ik denk dat het goed is om zekerheid te hebben; ook voor mezelf. Ik kan wel denken dat ik het kan, maar hoe objectief ben ik zelf? Ik kwam er gisteren met de fysio achter dat bij mijn sterke rechterbeen mijn dijbeenspier zwakker is dan van mijn linkerbeen, mijn slechte been! Het is dus verschillend bij mij welke spieren zijn aangetast per been.

Ik heb ook een vastframe rolstoel, ik kan hem in mijn Kia Picanto zetten als ik mijn stoelen neerklap, net zoals bij de Yaris. Het is een geweldige auto, alleen jammer dat hij niet wat hoger is. Maar ik denk dat ik uiteindelijk ook naar een automaat moet... Maar dat financiele plaatje hè.

Maar ik heb nu goede hoop dat ik 'gewoon' nog even kan blijven rijden, maar dan straks met de zekerheid dat het juridisch ook goed geregeld is.

het leven is wat je overkomt terwijl je andere plannen maakt
0

Vanmiddag heeft mijn 2de zoon, die hsp in behoorlijk sterke mate heeft, zijn eerste rijtest gedaan. Er werd dus vooral gekeken hoeveel kracht hij kon zetten op de rem en koppeling. Dat was allemaal helemaal in orde. Volgens de man die hem testte zetten de meeste gezonde mensen veel minder kracht dan dat mijn zoon deed, dus er was daarover al geen enkele twijfel.
Verder moest hij een stukje rijden, een noodstop maken, dat soort dingen.

Gelukkig, het is nog helemaal verantwoord om in hun normale auto te rijden, dus hij kan zodra de papieren in orde zijn zijn rijbewijs voor 1 jaar ophalen.
Uiteraard is hij helemaal in jubelstemming, eindelijk weer eens iets wat positief uitvalt.

 

0

Hallo,

Ik heb 21 januari mijn eerste rijles. Ik ben benieuwd ik heb er zin in. zeker met dit slechte weer vind ik het vreselijk dat ik niet weg kan Een auto geeft (als ik er nog een kan aanschraffen) vrijheid.

gr els

0

Omdat naar mijn oordeel mijn reactievermogen niet voldoende was, ben ik zonder beperking op mijn rijbewijs overgegaan tot de aanschaf van een auto met een automaat. Maar later ervoer ik, dat het verplaatsen van mijn been van gaspedaal naar rempedaal te traag en moeizaam was. Dat kun je niet maken ten opzichte van je medeweggebruikers!! Via een contactfunctionaris van het CBR, die spreekuur houdt op het revalidatieinstituut, ben ik aan een nieuw rijbewijs begonnen. De kosten zijn aanzienlijk, de standaard neuroloog kostte al meteen € 150, de rijlessen € 45 per keer en het rijbewijs inclusief eigen verklaring ook nog eens € 50. De aanpassing van de auto, alleen een rempedaal aan de stuurkolom, kostte ook nog eens € 1100. Daar komt bij dat de auto die je berijdt in feite alleen maar gekocht en bereden kan worden door een bestuurder die een gelijksoortige afwijking heeft, immers voor iedereen kan een andere aanpassing noodzakelijk zijn.

Haal je die kosten eruit? Nooit. Maar de mogelijkheid jezelf zelfstandig te verplaatsen is de grootste luxe die je je mag permitteren. Aangewezen zijn op vervoer van en door anderen is misschien minder kostbaar, maar ook minder bevredigend.

Inmiddels aarzel ik of ik nog veel langer zal kunnen rijden, omdat het gaspedaal bij met ingehouden snelheid moeten rijden na enige inspanning moeilijk wordt. Volgend jaar moet ik mijn (aangepast) rijbewijs vernieuwen, of dat nog de moeite, de kosten, beloont, betwijfel ik. Maar als ik alleen zou achterblijven, zonder rijbewijs, zonder eigen auto, ben ik aangewezen op de Wmo-taxi of de Valys-taxi. Nu kan mijn echtgenote de rol van chauffeur nog op zich nemen. Wat als....???

Het hebben van het rijbewijs is een grote luxe, kostbaar, maar de moeite waard. Zie er nooit te snel van af!

Peter

Dixit Peter
0

Hoi peter

Het is je vrijheid een auto

Je kan zelf gaan en staan waar je wil als ik je verhaal zo lees valt het in mijn ogen allemaal wel mee je kan het gaspedaal ook op het stuur krijgen samen met een controller kan je alles met 1 vinger regelen dit zijn relatief kleine aanpassingen of u moet een hele oude auto hebben

In mijn geval is mijn hele auto aangepast ik moest eerst een nieuwe bus kopen(35000,00 euro) om dat anders er niets vergoed werd dan de aan passingen in de auto dat ik met de rolstoel achter het stuur kan komen de bedieningen aan het stuur enz. kost nog eens een aanschaf prijs van de auto(42789,00 Euro)

Zijn het die kosten waard ja

Verdien je er geld mee nee

Maar je hebt wel je vrijheid terug

Daar ik een gezin heb zijn er ook nog aanpassingen gemaakt dat er een stoel in de auto geplaatst kan worden zodat mijn vrouw ook de auto kan gebruiken

Het zijn veel kosten maar de belastingdienst is er goed voor je mag deze koste namelijk aftrekken als zijnde bijzondere kosten dat mag je 5 jaar doen dus dan heb je wel weer een behoorlijk deel terug

Maar als je je auto moet aanpassen kost dit veel heel veel geld

Er wordt ook behoorlijk misbruik van gemaakt door de bedrijven die moeten zorgen voor het ombouwen een voorbeeld

Er moet een relais vervangen worden voor mijn rempedaal bij de geen die de auto heeft omgebouwd kost dit 278,90 euro

Mijn eigen garage die het onderhoud doet van de auto moest het relais wel bestellen en het duurde wel 1 dag voor de auto gemaakt was maar de kosten 38,59 euro waarin zit dit verschil dan het is het zelfde realis dat er in hoort

het is zeker je vrijheid en een die je zolang mogelijk maar wel verantwoord moet behouden

0

Els, heel veel succes bij je eerste aangepaste rijles morgen!

0

Hallo.

Zaterdag rijles gehad . En  het was fantastisch die vrijheid het zelf weer te rijden. volgens de offerte had ik 5 a 6 lessen nodig maar dat vond de instructeur niet nodig hij vond dat het goed was met deze les ik het snel onder de knie had. Ik wil nog 1 les om nog wat andere verrrichtingen te doen . Dus hij gaat nu de test aanvragen bij het cbr en de dag voor de test dan krijg ik nog een rijles.

inmiddels weet ik ook wat het zo duur maakt om de aanpassing van eenknie rem in te bouwen dat komt omdat ik 100% rembekrachting nodig heb en daar voor moet er een electronisch rem/gas systeem voor worden ingebouwd. Nu mijn oude auto verkopen en dan rustig aan zoeken naar een andere.

 

gr els

0

Wat een goed nieuws! Maar hopen dat alle geregel vlot verloopt.

Je hebt iets om naar uit te kijken, dat is zeker.

Groetjes, Trudy

0

Ik heb inmiddels ook bericht gehad van het CBR. Ik moet naar een neuroloog voor een keuring; tevens moet ik nog een keuring voor de ogen ondergaan. Ik heb in 2004 een oogoperatie gehad waarbij een deel van de iris (het gekleurde deel) is weggehaald vanwege een tumor. Ik ben al wel eerder gekeurd maar dat was niet voor een rijbewijs. Nu moet ik dus nog in laten vullen waarom ik ben geopereerd en wat mijn visus is. Nu heb ik het idee dat ik wel goed kan zien, dus daar ben ik niet zo bang voor. Nu alleen nog een afspraak bij de neuroloog... Op zich denk ik niet dat het een probleem zal zijn, maar het blijft toch spannend.

 

Els, wat fijn voor je dat het met de rijlessen zo lekker gaat. Die auto komt er, dat moet gewoon. Misschien zijn er bepaalde fondsen die je kunnen helpen? Heeft iemand hier ervaring mee? Ben er zelf ook wel nieuwsgierig naar, mocht ik een aanpassing nodig hebben dan kan ik het zelf niet ophoesten vrees ik. De kans is erg groot dat ik straks van een uitkering moet rondkomen, dus. En ik ben alleen.
Je kunt de kosten inderdaad aftrekken van de belasting, dat is ook zeker een aanrader, alleen je moet het wel eerst zelf betalen. Dat is dan weer minder. :)

het leven is wat je overkomt terwijl je andere plannen maakt
0

hoi

 

het is niet zeker dat ik een auto kan terugkopen hoor. de prijzen voor de aanpassing is erg duur en een auto te vinden met deze aanpassing is niet zoveel.

Ook ik moet zo rond zien te komen met een uitkering en ik was kostwinner bij  ons thuis. maar zo het er nu uitziet gaat het wel lukken wel krap maar dat is niet anders . maar dan moet er niet nog een dure auto bij komen dus op zoek naar een oudje.

 

gr els

0

Kan ik me voorstellen. Maar aanpassen zal toch ook prijzig zijn? Ik hoop voor jou dat je het voor elkaar krijgt,  het geeft toch een hoop vrijheid. En misschien zijn er wel instanties die financieel kunnen helpen, zou toch mooi zijn?!

Ben je afgekeurd? Ik raak straks mijn baan kwijt, maar ik werkte al minder dan eerder. En op het moment werk ik therapeutisch, mijn contract loopt helaas af en kan door omstandigheden niet verlengd worden. Ik blijf dan in de ziektewet tot een andere baas zo gek is om mij aan te nemen (veel beperkingen qua werkzaamheden, max 3-4 uur per dag, 10 uur per week, alleen 's ochtends) of tot ik 2 jaar ziek ben. Ik ben wel bezig om een oude wajonguitkering heropend te krijgen, maar of dat gaat lukken? Was afgekeurd vanwege klachten na een rugok, maar dat is waarschijnlijk al de HSP geweest. Maar dat moeten ze bij het UWV dan wel accepteren... Wordt vervolgd! :)

Groeten

het leven is wat je overkomt terwijl je andere plannen maakt
0

Hoi

Ik zit in een afkeuringsprocedure voor de iva. Dit was in eerste instantie afgewezen maar de bedrijfsarts heeft bezwaar aangetekend en dit loopt nu.

Op de revalidatie afdeling waar ik was vonden ze al dat ik niet zoveel moest werken en mijn werkgever heeft geen baan voor me. Arbeidsdeskundige vond het ook beter dat ik niet meer zou werken. Ben inmiddels als vrijwilliger begonnen bij het platform gehandicapten bij ons in Alphen aan den rijn. Met als specialisatie veld licht verstandelijk gehandicapeten en autisme en dan wmo.

en ik ga vanaf februari mee draaien in het programma waarin ze op de lagerescholen voorlichting geven . dit doen we met een groep mensen die allemaal een andere handicap hebben. Ikheb er zin in . Ikkan overal nog redelijk komen met de scootmobiel. en soms rolstoel maar dan heb ik een duwer nodig. fysio wil eigen llijk niet dat ik nog teveel loop ivm valgevaar.

 

nou je hoort weer

gr els

0

Spannend allemaal! Ik vind zelf voorlichting geven erg leuk, dus misschien kan ik daar iets mee.

Ik heb dinsdag een gesprek met de verzekeringsarts voor de Wajong, dus dat wordt spannend. Maar ik ben in ieder geval wel uitgenodigd, dus in ieder geval niet een directe afwijzing. Wacht wel af.

Ik merk dat ik het werk een tijdje vol kan houden en dan komt de man met de hamer weer. 3 uur op een ochtend is echt zat, en dan heb  ik nog het geluk dat ik vlak bij mijn werk woon. Mijn revalidatiearts vond dat als ik plezier uit mijn werk haalde het moest blijven doen, maar dat ik wel heel goed mijn energieniveau in de gaten moest houden, dus ook voldoende rust nemen. Een balans vinden tussen activiteit en rust; dat lukt op het moment niet goed. Niet dat ik nu zoveel naast mijn werk doe... Blijft lastig. Mijn arbeidsdeskundige was degene die aangeven heeft dat ik moest proberen mijn Wajong te laten heropenen. Ze denkt dat het lastig wordt een andere baan te vinden. En de uren die ik nu maak zijn maximaal, kom eigenlijk al aan een hoop dingen privé niet eens toe.

Ik heb net een paar nieuwe schoenen aangeschaft; mijn oude gaven te weinig steun. Ben vanmorgen 4 of 5 keer omgezwikt tijdens een wandeling van een kwartier. Was het toen wel zat. Ik val gelukkig niet, mijn reflexen houden me letterlijk op de been, maar veilig is wel anders. Ben al zo vaak door mijn enkels gezakt dat ik ze niet eens meer bezeer, kan er eigenlijk op gaan staan. Ben ook licht hypermobiel in de gewrichten, mijn knie kan ook verder naar achteren dan normaal. Maar dat heb ik altijd al gehad. Hoort bij me.

Goh, het is nu net of ik een rotleven heb, is niet zo hoor. Ik ben heel tevreden en soms zelfs even gelukkig. Maar merk dat ik midden in een acceptatieproces zit, en het gaat best hard achteruit het afgelopen half jaar. Dus dat helpt niet echt. Maar ik heb goede vrienden en hele fijne collega's die me erdoorheen helpen. Gelukkig.

Succes met het bezwaarproces! Hoop dat je in het gelijk gesteld wordt. Hou me op de hoogte!

het leven is wat je overkomt terwijl je andere plannen maakt
0

Hallo allemaal.

Heb al jullie verhalen gelezen en ik zeg blijf auto rijden zolang het nog kan. Ik zelf heb in '98 mijn rijbewijs ingeleverd. Heb ook verklaring,keuring en een test bij het cbr gehad en mijn remkracht was zeer slecht, dus je kan je wel indenken wat erzou gebeuren als ik een noodstop zou moeten maken, maar ze lieten mij de keus of extra rijlessen nemen en een aangepaste auto aanschaffen of mijn rijbewijs inleveren. Heb met mijn man alles overlegt en ik wist dat mijn ziekte toch niet beter werd alleen maar slechter dus heb ik het rijbewijs maar ingeleverd, het was een hele stap.Ik moet er niet aandenken om in een situatie terecht te komen waarbij ik een noodstop zou moeten maken en ik toch aan het kortste eind zou trekken. Dus van daar dat ik geen auto meer rij, ik laat me nu rijden is ook handig. Ik wens jullie heel veel succes in de toekomst met het autorijden.

Groetjes Annie.

Je bent niet alleen.
0

Goedemorgen

 

Billnoor morgen sterkte bij de uwv.Ik hoop en zal duimen dat het goed komt.

Even nog op het bovenstaande reageren. Mijn man kan geen auto rijden en toen was de keuze voor mij snel gemaakt. Mij man staaat daar anders in vind het niet ze noodzakkelijk allemaal hij beleeft dit anders doordat hij nooit heeft kunnen autorijden.

Mijn man is al jaren 100% afgekeurd. Ik was dus kostwinner en nooit verwacht dat ik afgekeurd zou worden.Nergens voor verzekerd. Heb heel veel moeite gehad met het accepteren ervan en er mee om te gaan en ikben er nog niet . Maar ik probeer het positieve er uit te halen. kost me alleen heel veel moeite.

groetjes

0

Hallo allemaal,

Ik heb de keuring achter de rug en ben in ieder geval tot eind van het jaar volledig afgekeurd. Er volgt dan een wia keuring en dan wordt de wajong ook herbeoordeeld.

Ze wil me graag aan het werk houden (wil ik zelf dus ook!) maar ik krijg de tijd om te zorgen voor huishoudelijke hulp en ik moet voor december een aangepaste woning hebben. Ze verwacht dat ik dan meer energie over hou om te werken. Bijkomend voordeel van werken is dat eventuele aanpassingen aan de auto door het UWV betaald worden. Maar goed, december is een eind weg.

Ik wist ook wel dat ik eigenlijk beter naar een gelijkvloerse woning kon verhuizen, maar ja, dat betekend weer een kniebuiging maken. Het kan mijn leven een stuk makkelijker maken en als ik dan energie overhou om te werken zou dat wel heel fijn zijn. Maar dat zien we in december dan wel. Nu eerst nog de keuring voor het rijbewijs... Vrijdag eerst voor de oogkeuring naar de ha en dan 15 maart afwachten, spannend.

Accepteren is moeilijk, een vriend van mij die al vanaf zijn geboorte slechtziend en volledig kleurenblind is heeft soms zelfs nog moeite met zijn beperkingen. En hij weet niet beter, zegt hij zelf ook. Het zal altijd met vallen en opstaan (tja, letterlijk en figuurlijk waarschijnlijk :)) gaan.

Pelsje, veel sterkte met jouw gevecht met het UWV, lees graag hoe het afloopt.

Groeten

 

het leven is wat je overkomt terwijl je andere plannen maakt
0

Billynoor, dat inleveren van allerlei dingen is het moeilijkst hè? Toch goed dat de mensen van het UWV in ieder geval proberen mee te denken, lijkt me al moeilijk genoeg voor iemand die geen progressieve aandoening heeft.

Ik vind hulp in de huishouding voornamelijk fijn omdat dan in ieder geval de zwaardere dingen gedaan worden. Je moet dan wel leren om veel door de vingers te zien, anders word je stapeldol van alle dingen die ze minder goed doen dan je zou wensen.

Dat zou mooi zijn als dan voor je woon-werkverkeer  je auto aangepast kan worden. 15 maart, dat komt al lekker dichtbij, nog een paar weken geduld dus, dan weet je wat meer.

Groetjes

0

HAllo, gisteren hoorde ik dat ik 20 februari kan afrijden bij het cbr. 17 februari heb ik nog en autorijles..Dit schiet gelukkig op.Mijn auto is nu meegenomen en staat nu te koop en dan maar hopen op dat we nog een andere kunnen aankopen. Nog niets gehoord van het uwv wel gebeld en gevraagd om een hoorzitting maar hier nog niets over gehoord. NOu zodra ik weer wat weet laat ik het horen gr els

0

Ik vind het heel moeilijk dingen uit handen te geven. Dat ze het anders doen dan ik het zou doen vind ik geen probleem, ik ben blij dat iemand helpt. Maar ik vind het moeilijk het dan niet zelf te gaan doen. Ik ga bijvoorbeeld schoonmaken voor de hulp komt, want anders is het zo vies allemaal. Krom, weet ik. :) Ik heb slechte ervaringen met thuishulp; vorig jaar al gehad maar ze bleek dingen bij haar werkgever te vertellen die niet klopten. Daardoor werd ik in een kwaad daglicht gezet; ik was me van geen kwaad bewust! En ik ben absoluut geen moeilijk mens. De gemeente heeft me wel gesteund, waren ook bij mij thuis geweest al en kenden me dus. Ze hebben aangegeven dat alfahulp dan misschien beter zou zijn voor mij. Maar had er toen de buik even goed vol van. Maar de knop moet om, want de zware dingen lukken wel maar niet iedere week en dan ga ik me weer aan mezelf ergeren. Heb de neiging mijn grenzen te overschrijden en dat heeft behoorlijk invloed.

Mijn ogen zijn in ieder geval wel goed! Weer een zorg minder. Dus nu alleen nog naar de neuroloog. Ik ken deze man toevallig, heel aardig. Dus dat scheelt weer met de zenuwen. En dan afwachten wat het CBR zegt...
Maar voor nu gelukkig even rust in de tent, al dat gedoe heeft duidelijk een negatieve invloed. Moest het van de fysio rustiger aan doen, het programma is nu ook aangepast. Kom er wel, maar het gaat met horten en stoten. :)

Els; ik ga heel hard voor je duimen de 20e! En het UWV achter de broek blijven zitten, anders gaan ze straks nog beweren dat de termijn van bezwaar verstreken is of zo. Zij hebben ook de plicht binnen een bepaalde tijd uitspraken te doen of beslissingen te nemen!

Groeten

het leven is wat je overkomt terwijl je andere plannen maakt
0

goedemorgen, gisteren hoorde ik dat ik 12 maart een hoorzitting heb bij het uwv ivm het bezwaarschrift. de bedrijfsarts gaat met me mee . Ik had het uwv al een keer aangesproken op dat ze in een brief zetten binnen twee weken gaan we u bellen envervolgens moet ik er zelf achteraan. Ikben benieuwd hoe het gaat. Ik probeer op dit moment erg op te letten dat ik niet over mijn grens blijf gaan heb daar zo'n last van gehad en blijf maar moe. Maar gelukkig kan ik nu weer naar buiten sneeuw is weg en de kou is weg. dus heerlijk gr els

0

Spannend! Goed dat de bedrijfsarts mee wil gaan. Ik hoop echt voor je dat je je gelijk krijgt. Ik ben inmiddels bij een arbeidsdeskundige geweest van het UWV en die heeft gezegd dat zelfs met een strengere keuring het niet waarschijnlijk is dat ik veel meer uren kan gaan werken. (max 4 per dag nu) En met de huidige situatie kom ik in de wia volgens hem. Herkeuring voor de Wajong en de keuring voor de wia is pas in december, ga me daar nu maar nog niet druk over maken.

Zijn er trouwens meer mensen die er last van hebben als ze geestelijk ook veel te verwerken krijgen? Zoals Els nu met het UWV? Dit soort dingen vreet energie bij mij, ga daardoor dus heel snel door mijn grenzen. Merk dat als ik veel moet regelen ik moet zorgen voor extra veel rust, anders gaat het mis. Heb geen last van depressies of zo hoor, ben mentaal behoorlijk veerkrachtig, maar de energie voor dit soort dingen schijnt uit hetzelfde reservoir te komen als de lichamelijke energie. En dat reservoir is snel leeg...

Groeten

het leven is wat je overkomt terwijl je andere plannen maakt
0

Oh, en Els, veel succes maandag!

het leven is wat je overkomt terwijl je andere plannen maakt
0

He Billynoor bedankt het gaat vast lukken maandag. Dit kost ook veel energie maar hou er wel een goed gevoel bij over. Hoef verder ook niets te bewijzen. Het uwv vreet energie en geeft mij steeds het gevoel dat ik me moet bewijzen dat ik me niet zit aan te stellen. Durf dan niets te doen of te weigeren waardoor zij maar het gevoel krijgen dat ik niet mee zit te werken.Ik wordt er altijd erg emotioneel van en heb mezelf dan niet meer in de hand.Gisteren een goed gesprek gehad met een vriendin zij is net als ik verpleegkundige en kan altijd voor mij even verder kijken als het om mezelf gaat en dat voelt weer even goed. vandaag laatste rijles heb er zin in. Mijn zus gaat mee zij is echt mijn trouwe metgezel bij alles en krijg van haar alle steun. maar ik moeten beloven dat ik nooit meer op een roltrap ga (zij was erg geschrokken en denkt steeds dat ik ga vallen huisarts vind dit ook. ik heb me nooit gerealiseerd dat met de manier waarop ik loop mensen denken dat ik ga vallen en het eng vinden). prettig weekend allemaal gr els

0

Wat herkenbaar! Zowel wat je schrijft over het UWV als de reacties van de mensen om je heen. Ze zijn bij mij ook altijd bang dat ik val, nergens voor nodig. Ik val wel eens om of achterwaarts, maar ik kan me uitstekend opvangen. Een neuroloog heeft jaren geleden aan mijn moeder gevraagd of ze niet bang was dat ik zou vallen toen ik een stukje moest lopen. Toen dus al. Iedereen is heel lief en bezorgd, maar soms wel een beetje te hoor.

Ik had bij de keuring voor de wajong ook het gevoel dat ik me moest bewijzen. Ik heb dat later mijn bedrijfsarts ook gezegd, dat ik het gevoel had dat ze me niet geloofde. Hij zei dat ze me wel geloofde anders had ik de uitkering niet gekregen; en zei er ook bij dat ze me toch had zien lopen? Ik had toen nog zoiets van; misschien dacht ze dat ik deed alsof. Toen kreeg ik een wat vreemde blik toegegooid. :) Ja, denk zelf soms nog dat ik me aanstel... Als ik het even niet meer kan accepteren.

Ik ben ook erg emotioneel soms, zeker als ik moe ben. Dan kan ik veel minder hebben. En juist dat soort mentale dingen kosten veel energie. Lastig dat we er zo voor moeten vechten, terwijl je met minder energie toe moet.

Fijn dat je een zus hebt die je zo steunt. Heb je ook nodig. Ik had vanmorgen lekker gewerkt en wilde de rolstoel in de auto tillen toen mijn benen als het ware op slot schoten. Dat gebeurt soms, ik denk dat ik in een spasme schiet dan. Duurt even voor ik dan weer los ben zeg maar. Ik stond er nog geen 10 seconden of een collega was al buiten om me te helpen. Zo lief. Ik ben echt heel blij met de mensen om mij heen die me zo enorm steunen. Ga ze ook ontzettend missen; mijn collega's. Zo belangrijk om mensen te hebben waar je je verhaal bij kwijt kan en die je kunnen helpen door een andere visie te geven. Heb veel steun aan vrienden en mijn broer, die wonen helaas wat verder weg maar de mail gaat regelmatig heen en weer.

Prettig weekend!

het leven is wat je overkomt terwijl je andere plannen maakt
0

Billynoor zei: "Ja, denk zelf soms nog dat ik me aanstel... Als ik het even niet meer kan accepteren".

Dat heb ik ook soms, dan merk ik dat ik erg spastisch loop (vooral als ik flink moe begin te worden) en dan kan het maarzo zijn dat ik hardop tegen mezelf zeg: "Loop eens normaal mens... ";-)
Alsof ik expres zo vreemd loop.

Ik denk ook wel eens: Als ik nou eens voor mezelf een tijdje net doe of ik niets mankeer? Het gewoon wégdenken? Helaas, dat lukt dus nog geen 10 minuten. 

1

goh wat een herkenning .Het is gewoon eng om te lezen dat jullie hetzelfde beleven als ik. Ik dacht altijd dat ik toch een beetje gek was en het moeilijk heb met accepteren(dat is ook zo hoor), nu ik dit lees zijn we of allemaal gek of het is dus toch 'gewoon" om tedenken dat andere denken dat we ons aanstellen.of ik tegen mezelf zeg loop toch eens normaal.

zoals trudy als eens zei het is eenfeest der herkenning. En ondanks dat het voor iedereeen moeilijk is doet het veel goeds met me dat andere mensen ook zo denken.

Ik wordt er zelfs een beetje vrolijk van en zie ineens iets minder tegen dingen op.(duurt meestal niet zo lang)

gr els

0

hallo, gisteren mijn rijtest gedaan en ik ben geslaagd. en opeens mijn oude auto verkocht en ook nog de mogelijkheid om een oud autotje terug te kopen met de juiste aanpassingen erin vandaag moet ik er over bellen. Dit is weer positief . eindelijk gr els

0

Proficiat Els en hopelijk ook veel geluk met de andere rest, zal voor je duimen.

Groetjes Annie.

Je bent niet alleen.
0

Van harte gefeliciteerd Els! 'k Hoop dat die aangepaste auto ook gaat lukken!

Groetjes, Trudy

0

Goedemorgen, Gisteren gehoord dat de auto van mij is, duurt nu nog ruim twee weken voordat hij klaar is en dan moet ik weer vanalles regelen om hem op te halen. maar dat lukt vast. Ik ben blij. Nu kan ik me op de uwv gaan concentreren op de uwv dit is alleen een medisch keuring volgens hun dat is het laatste wat nog wordt gedaan voor de uitspraak. Ik zoek nu alle litaratuur uit wat geschreven is over hsp niet dat alles voor toepassing is op mij maar het is vaak zo onbekend dat ik vind dat ik het wel wat bekendheid mag geven haha gr Els

0

Vind ik ook Els, het is eigenlijk jammer dat de omschrijving van hsp vaak zo mild is, alsof je alleen wat last zou hebben van je beenspieren en misschien later een wandelstok nodig zou hebben en heel soms zelfs in een rolstoel terecht kan komen. Zo staat het er vaak.

En ik pas wel wat in dat plaatje (hoewel het niet alleen mijn benen zijn, maar ook mijn rug, mijn blaas en een beetje mijn handen en ik echt wel behoorlijk beperkt ben), maar veel mensen met hsp zijn veel zwaarder gehandicapt.

Zoek ze naar voor jou toepasbare literatuur!

En wat fijn dat de auto van jou is! Moet je hem ver weg halen?

Groetjes, Trudy

0

De auto moet in bodegrave worden opgehaald een kwartiertje rijden van mijn huis vandaan. Als het op eenmaandag kan dan kan mijn zwager altijd wel rijden die woont een dorp verderop en is dan vrij. en voor de rest van de week moet ik even zoeken naar iemand . Geen van mijn familie woont hier in Alphen en van peter maar 1 broer en de andere woont ook wat verder weg.maar er hier in de buurt altijd wel iemand die wil rijden. he Trudy ik heb die boeken die jij aangaf van sebastian fitzek gedownload dus ik ga ze gauw lezen ben nu bezig in eenboek van david baldacci ook erg spannend. uwv is volgens de bedrijfsarts ook een hoorzitting en niet alleen een medische keuring. De bedrijfsarts ging er nog achter heen om te kijken wat nu de bedoeling is ze geven verschillende andwoorden aan mij en aan de bedrijfsarts dus nu gingen zij bellen. Maar ik blijf erbij dat ik ze wat litaratuur ga geven zodat ze weten wat er aan de hand is. gr els

0

Els wat fijn dat alles ten aanzien van de auto ineens zo snel is gegaan! En natuurlijk gefeliciteerd nog. Super.

Oh wat ben ik blij te lezen dat ik ook gek ben! :) Ik loop regelmatig te denken dat ik maar gewoon moet lopen en zo. Me niet zo moet aanstellen als ik moe ben, maar gewoon door moet gaan. Mijn voeten draaien op het moment heel erg naar binnen met lopen en dan dwing ik mezelf 'normaal' te gaan lopen, dus met de voeten naar voren. Maar dat kost weer heel veel moeite en loopt niet echt makkelijk. Maar ik mag me van mezelf dan niet aanstellen. Nog geen minuut later staan ze overigens weer naar binnen... Ik voel me soms zo'n slappeling. Baal daar dan van. Maar wat fijn om te lezen dat ik niet de enige ben!!! Jullie moesten eens weten wat het voor me betekend.

HSP wordt inderdaad vaak aangeduid als mild; slechts op latere leeftijd en in enkele gevallen komt men in een rolstoel. Ik ben 38, nog niet zo oud vind ik zelf, en ik maak met veel plezier gebruik van mijn rolstoel hoor. Niet altijd, maar met boodschappen doen en op het werk wel. En als ik de stad in ga, winkelen, dagje uit en zo voort... Het is behoorlijk beperkend, hoewel er inderdaad ook mensen zijn die er heel weinig last van hebben. Maar misschien zoeken die ook minder steun op dit soort sites...

Els, jij bent voor jou de beste ervaringsdeskundige. Vertel hoe dingen gaan in jouw leven. Hoe jij dingen aan moet pakken om ze toch gedaan te krijgen. Hele simpele dingen die voor jou niet zo simpel zijn. Mijn ervaring is dat mensen daar soms echt van staan te kijken, dingen die zij als normaal achten zijn voor ons niet altijd zo normaal immers.

Heel veel succes; hoop dat het nu net zo lekker gaat als met de auto.

het leven is wat je overkomt terwijl je andere plannen maakt
0

he Billynoor dat naaar binnen draaien met de voeten heb ik ook heel erg als ik niet goed oplet dan struikel ik ook nog over mijn eigen voeten heen. Ik krijg ook vaak de reactie dat ik eng loop of dat mensen vinden dat ik eng loop. Ik maak veel gebruik buiten van de scootmobiel en als er iemand is die wil duwen van de rolstoel. In de rolstoel wordt je wel als je hem zelf niet kan rijden erg afhankelijk van een ander dus heb ik thuis afgesproken dat als we ergens binnen zijn ik het zelf rijd en dat gaat goed. Over de uwv : ik ga er samen met de bedrijfsarts heen en hij vroeg waar ik het meest tegenop zie en dat is dat ik bang ben voor mijn eigen emoties Ik wil zo graag nog dingen doen maar ben zo moe dat het gewoon niet lukt en het lopen gaat zo moeizaam en kost zoveel energie dat vind ik lastig en dan schiet ik in mijn emoties. en heb daar dan gewoon een paar dagen last van. Nou zodra ik weer wat weet dan laat ik een berichtje achter. gr Esl

0

Wat herkenbaar allemaal! :) Ik struikel ook regelmatig over mijn eigen voeten. Het grootste probleem is dat mijn enkel zo ver naar buiten neigt dat het gewricht pijnlijk wordt. Met een evo gaat het iets beter, dan blijft mijn enkel beter recht, maar daarmee kan ik mijn knie niet strekken en dat loopt weer zwaarder. Waarom ben ik nog niet helemaal achter, maar merk het gewoon. Denk dat ik dan minder goed kan afzetten.                  Ik loop mijn rondjes met de hond maar als ik de stad in ga of ga boodschappen doen gebruik ik meestal de rolstoel. Heb moeite met (stil)staan en dat is erg vervelend bij het boodschappen doen. Ik heb genoeg kracht om mezelf voort te bewegen (mits het niet te ongelijk is) dus ik heb er heel specifiek voor gekozen geen handvaten aan mijn rolstoel te laten zetten. Men heeft de neiging je te duwen en dat wil(de) ik niet. Zo bleef de stoel ook weer wat lichter. Ik kan overigens ook nog kleine stukken fietsen met een e-bike. Heb ik al sinds 2002, wat een gemak. Na een kilometer of 3-4 houdt het overigens wel echt op.

Ik herken ook je opmerking voor je emoties. Ik loop daar ook regelmatig tegenaan. En ik kom uit zo'n nest waar je emoties niet liet zien, niet dat het niet mocht maar niemand deed dat. Dus ik ook niet. Maar als ik moe ben word ik emotioneel labiel, dan kan ik  heel weinig hebben. En dan word ik boos en zo omdat het lichamelijk niet wil. Ik vind het ook heel moeilijk dat ik moet gaan verhuizen, niet dat ik het erg vind deze woning te moeten verlaten, maar alles erom heen. Het gaan ( voor mijn gevoel) gaan bedelen om bemiddeling of urgentie, het daadwerkelijke verhuizen etc. Ik kan nog trap lopen, al gaat het niet makkelijk en moet ik me wel vasthouden omdat ik nog wel eens achterover wil vallen. Maar ik kom nog goed boven, dus ik vind het geen probleem. Dus ik vind dat zelf dan weer geen reden om urgentie te krijgen. Dat vind ik dan weer onzin. Maar ik moet binnen redelijke termijn een andere woning vinden en dat kan niet zonder urgentie. Het voelt als een catch 22. Ik heb niet het gevoel ergens voor in aanmerking te komen, vind mezelf nog te goed. Dacht ook geen recht te hebben op een rolstoel, maar kreeg deze zonder enkel probleem. Zie denk ik zelf de ernst niet goed... Dat is dus een acceptatieprobleem. Het is en blijft lastig.

het leven is wat je overkomt terwijl je andere plannen maakt
0

Hallo, Gisteren hoorzitting bij de uwv gehad. was een moeizaam gesprek en acheraf veel emoties. Nu weer afwachten. De bedrijfsarts had zich goed voorbereid en bij de dingen die ik aangaf waar ik tegenaan liep kon hij met het pakket die ik hem had toegestuurd van de vsn een stukje op papier aanbieden. het lichamelijk onderzoek bestond uit het bekijken van mijn benen en handen en stukje lopen zonder schoen en spalken wat dus heel moeizaam gaat . verder niets. ik kreeg alleen met geen mogelijkheid mijn schoenen niet meer aangedaan. kan daar moeilijk bij komen en had al gevraagd of ik mijn sokken kon aanhouden omdat ik ze zo moeilijk aan kan krijgen. uiteindelijk de arts van het uwv gevraagd of ze even kon helpen anders had ik er nu nog gezeten denk ik . Nu maar afwachten wat het oordeel zal zijn. MAar leuk is dat vrijdag mijn auto klaar is de aanpassing van de knierem is het laatste wat er nog moet worden gedaan deze bouwen ze er nu in en vrijdag wordt het afgemaakt wanneer ik in de auto zit. gr els

0

Ik heb niet alle reacties hier gelezen.

Het is zo fijn voor jullie dat jullie kunnen autorijden. Ik kan dat niet. Het (belangrijkste) probleem: soms 1-3seconden het gevoel kwijt in mijn voeten waardoor ik gas/rem langer kan vasthouden omdat knie vastzit. Dit gebeurde al tijdens rijlessen, toen zat er een instructeur naast me en voelde ik me veilig.

Mijn reactiesnelheid is slecht. Zelfs in een auto zitten is vermoeiend door de snelheid. Mijn lichaam verliest de coordinatie. gevolg: lijkt of ik geen lioresal(baclofensoort)  genomen heb.

 

0

Hoop dat het UWV nu inziet dat je je niet aanstelt. Ben heel benieuwd.

Heb zelf even een dipje na de keuring door de neuroloog. Het was een hele fijne man die ik wel kende, echt een mensenarts zeg maar. Bij het onderzoek keek hij ook naar de reflexen in mijn armen en ik was er al een beetje bang voor. Hij vertelde me dat deze ook te levendig zijn; het zit ook in mijn armen. Hij heeft me gezegd dat het wel eens een moeilijk verhaal kon gaan worden met het CBR. Er zal een rijtest volgen, dat staat wel vast. Maar de kans bestaat dat ik toch een aangepaste auto moet gaan rijden. En als het ook in mijn armen zit... Tja. Hij vond ook dat ik weer onder controle van een neuroloog zou moeten komen.
Het was best even een tik, want ik weet wel dat het niet heel goed gaat, maar blijkbaar is het behoorlijk achteruit gegaan. Want hij had de gegevens van Nijmegen erbij, en dat was oktober...

 

het leven is wat je overkomt terwijl je andere plannen maakt
0

HOi Billynoor,

 

Ook bij mij constateerde de neuroloog waar ik was voor de keuring rijbewijs dat mijn reflexen te hoog waren in mijn armen. Ik wist al dat de hsp ook in mijn handen zat. Het cbr vond daarom dat ik niet met handbediening mocht rijden. een dure aanpassing doen met het vooruitzicht dat ik daar volgend jaar misschien ook niet meer mee mocht rijden.Mijn eigen neuroloog zegt ook dat ik rekening moet gaan houden met de achteruitgang van handen en armen(is ook wel zichtbaar hoor ). Ook ik krijg een flinke dip toen ik hoorde dat handen en armen niet goed waren . Ik kon heel veel dingen bedenken om oplossingen te vinden voor mijn benen die het niet goed doen maar mijn handen en armen ....... Maar ook hier vind ik steeds weer kleine oplossingen voor.gaat jou ook vast lukken.

toch heeft het cbr gezocht naar een oplossing in de auto waar ik ws toch langere tijd mee kan gaan rijden. Het is een erg dure aanpassing(vind ik hoor) het dure is de 100% rembekrachtiging die ik nodig heb. Ik zal voor je duimen dat je ook zo'n meevaller krijgt als ik met een auto . Als ik iets voor je kan doen moet je het laten weten .

Als het goed is ben ik vanaf vanmiddag weer wat mobieler.

 

En het uwv ja daar heb ik weer een aantal dagen flink last van gehad en weer eens een grote bloeduitstorting op mijn been door het moeten lopen zonder evo en schoenen maar dat ik er dan maar voor over hebben . Ikwacht het maar af.

 

gr els

0

Els, hoe bevalt de auto?

0

Els, bedankt voor je berichtje. Geeft nog hoop voor de toekomst. :) Ik hoop nog even gewoon te mogen blijven rijden, heb nu nog geen problemen gehad met de pedalen. Nu kan het best zijn dat ik mezelf op dat vlak behoorlijk overschat hoor, dus ik hoop dat het CBR het er mee eens is. Als ik toch aangepast moet rijden dan zal ik je zeker om advies vragen! Bedankt voor dat aanbod.

Ben ook benieuwd hoe het gaat met je nieuwe auto.

Ik ben bezig met het aanvragen van urgentie omdat ik toch naar een gelijkvloerse woning moet gaan verhuizen. Door valneiging naar achteren en toch wel moeite met boven komen is de trap niet echt handig meer en ook een beetje onveilig. Nu is het zo dat ik in een buurt met veel kerkdorpen woon en ik had daar ook wel willen gaan wonen. Vergroot de kans op een snelle woning. Maar als blijkt dat autorijden een probleem wordt is daar wonen geen goede optie. Ik kan dan beter in het centrumdorp blijven waar ik nu woon. (ik woon in de Achterhoek, daar heb je veel van dit soort dorpen) Er hangt dus best wel wat vanaf. Hoe snel is het CBR nadat de neuroloog het verslag heeft opgestuurd? Enig idee? Hoop nu toch wel snel, ik rij nog gewoon rond maar ga niet ver weg meer, wil de kat niet op het spek binden. Maar ben daardoor zo beperkt...

Het was best even slikken, want net wat je zegt, bij de benen kan ik genoeg oplossingen bedenken. Compenseer volgens de fysio al aan alle kanten. Maar de armen en handen.. Dat is een ander verhaal. Hoop gewoon dat het hééél langzaam gaat...

het leven is wat je overkomt terwijl je andere plannen maakt
0

Els, bedankt voor je berichtje. Geeft nog hoop voor de toekomst. :) Ik hoop nog even gewoon te mogen blijven rijden, heb nu nog geen problemen gehad met de pedalen. Nu kan het best zijn dat ik mezelf op dat vlak behoorlijk overschat hoor, dus ik hoop dat het CBR het er mee eens is. Als ik toch aangepast moet rijden dan zal ik je zeker om advies vragen! Bedankt voor dat aanbod.

Ben ook benieuwd hoe het gaat met je nieuwe auto.

Ik ben bezig met het aanvragen van urgentie omdat ik toch naar een gelijkvloerse woning moet gaan verhuizen. Door valneiging naar achteren en toch wel moeite met boven komen is de trap niet echt handig meer en ook een beetje onveilig. Nu is het zo dat ik in een buurt met veel kerkdorpen woon en ik had daar ook wel willen gaan wonen. Vergroot de kans op een snelle woning. Maar als blijkt dat autorijden een probleem wordt is daar wonen geen goede optie. Ik kan dan beter in het centrumdorp blijven waar ik nu woon. (ik woon in de Achterhoek, daar heb je veel van dit soort dorpen) Er hangt dus best wel wat van af. Hoe snel is het CBR nadat de neuroloog het verslag heeft opgestuurd? Enig idee? Hoop nu toch wel snel, ik rij nog gewoon rond maar ga niet ver weg meer, wil de kat niet op het spek binden. Maar ben daardoor zo beperkt...

Het was best even slikken, want net wat je zegt, bij de benen kan ik genoeg oplossingen bedenken. Compenseer volgens de fysio al aan alle kanten. Maar de armen en handen.. Dat is een ander verhaal. Hoop gewoon dat het hééél langzaam gaat...

het leven is wat je overkomt terwijl je andere plannen maakt
0

goedemorgen.

 

Het rijden in de auto is erg wenen . Ik ben niet gewend om in een automaat te rijden dus kan je niet afremmen met de koppelingspendaal. dus moet ik erg leren om de snelheid anders in te schatten bv in een bocht anders schakkelde je terug naar de tweede versnelling en nu hoeft dat niet. dat geld ook voor het parkeren . Maar ik leer het wel . Mijn man heeft een aantal keren bijna door de voorruit gezeten doordat ik te hard remde.

Er zit in de auto 100% rembekrachtinging in waardoor je maar zacht hoeft te tikken tegen de rem aan die aan de binnenkant van mijn linker knie zit en dan remt de auto al af. Ook zit er extra stuurbekrachtiging is deze blijft aan als de auto stilstaat waardoor de auto heel soepel stuurt. en er zit een opsta  hulp in hier hang je benen overheen als je uit de auto wil stappen en met een afstandbediening  worden dan je benen omhoog geduwd dus hoef ik niet zo'n moeite te doen als ik wil staan.

 

Ik ga zo alleen weg dit wordt de eerste keer ga mijn schoonmoeder ophalen om naar een zieke oom te gaan. Ik vind het aan de ene kant heerlijk om weg te gaan alleen en aan de andere kant vind ik het ook wel eng om alleen op de weg te gaan . Maar het gaat wel lukken en ik ben nog steeds heel blij om weer te mogen rijden.

Het duurde ongeveer een week of 4 voordat ik bericht had van het cbr na de keuring Moest komen voor een rijtest met een lesauto omdat de neuroloog had aangeven dat mijn benen snel ik clonus schieten. Ik heb wel gelijk gebeld naar het cbr omdat ik 's morgens om 9.00 uur moest komen In Leiden . de tijd was voor mij erg vroeg en om er te komen moet ik over een weg die in de ochtend altijd vast staat.

Voordat ik de test deed ging er dus wel weer een 8 weken overheen .

Trouwens het is een kleine auto en de rolstoel waaar ik veel gebruik van maak als ik met de auto wegga past precies in de achterbak . Ik kon deze  ook niet uit de oude auto tillen en dat geld nu ook maar meestal is er wel iemand die dat voor me wil doen.

 

Ik heb van de gemeente een traplift gekregen dus kan ik nog een tijdje in dit huis blijven wonen.

Ook ik zat met het niet mogen autorijden met de afstanden . Ik werkte in Den haag zo'n 40 kilometer rijden vanaf mijn huis om er met openbaar vervoer naar toe te gaan is het 2 treinen en de tram en dat gaat niet lukken.

Van de uwv nog niets gehoord ik hoop dit wel zo snel mogelijk te weten weet ik waar ik aantoe ben

 

gelukkig is het weer een beetje mooi weer gisteren voor de eerst keer weer een eind gereden met de scootmobiel heerlijk in de polder.Ik hoop dat het zo blijft kan ik ook met de schootmobiel erop uit . en ik heb nog de belofte lopen dat als het mooi weer is ik samen met iemand die pls heeft en hier ook op het dorp woont een eind te gaan rijden met de scootmobiel zij heeft  veel pech gehad met de eerste scootmobiel en durft nu niet zo ver weg.

 

ik laat weten morgenofzo hoe een eind rijden is bevallen moet naar uithoorn rijden dat is zo ongeveer een half uur rijden en nog mijn schoonmoeder ophalen woont hier in het centrum en wie alphen niet kent is het niet zo groot maar loopt er de rijn doorheen en veel eenrichtings verkeer dus ben ik ook daar even mee bezig.

 

gr els

 

1

Hallo,

 

Gisteren een eindje moeten rijden en het was heerlijk. Ik krijg de auto steeds meer onder controle . Hierdoor ben ik ook meer ontspannen achter het stuur en raakt mijn been niet zo snel in clonus.(hier hadden we niet op gerekend dat het zou gebeuren maar het gebeurde toch met mijn rechter been).

Ik krijg er steeds meer vertrouwen in dat het gaat lukken . vanmorgen mijn baas gemaild dat ik snel kom koffie drinken. dat is zon 40 kilometer rijden veel snelweg en stuk in Denhaag. maar ikmoet het gewoon gaan doen anders blijf ik er tegenaan zitten te hikken. Ik merk wel dat het veel energie kost was erg moe toen ik gisteren thuis kwam maar ook blij dat het gelukt was.

 

gr els

0

Goedemorgen,

Vrijdag kreeg ik bericht van de uwv dat wia met verkorte wachttijd wederom is afgewezen. Nu maar weer afwachten totdat ik weet wat er nu weer gaat gebeuren. Ik vind het erg lastig allemaal. en weet het ook even niet meer ,

 

gr els

0

Onbegrijpelijk Els, probeer de moed er toch  in te houden.
Ik kan me voorstellen dat je er zo moedeloos van wordt. Sterkte.

Ik had nog niet gereageerd op je vorige bericht over het autorijden. Wat klinkt dat goed zeg! Uiteraard ben je moe, maar de opluchting dat je zo toch weer ergens zelfstandig naartoe kan zal groot zijn.

Ik wens je heel veel veilige en blije kilometers toe.

0

Hoi Els,

Een automaat is inderdaad even wennen. Ik heb erin gereden toen ik taxi reed en ik heb ook een keer de rem per ongeluk met mijn linkervoet bediend alsof het een koppeling was, gelukkig stond ik al bijna stil. Maar je staat dan heel snel stil, mijn passagier schrok ervan maar kon de lol er ook wel van in zien. Ik wacht nu op het CBR, hoop dat ze snel zijn.

Er is inmiddels huishoudelijke hulp toegezegd en ik krijg ook verhuisvergoeding als het zover is. Dat is dus positief nieuws.

Jammer dat het UWV niet meewerkt. Je zult nu waarschijnlijk onder de wet poortwachter blijven vallen en als je dan 2 jaar ziek bent dan wordt je alsnog wia gekeurd. Dat is normaal gesproken het geval in ieder geval. Je werkgever moet dus je loon door blijven betalen tot de 2 jaar om zijn.

Ik wens jou ook heel veel veilige kilometers toe en ik hoop zelf binnenkort op dat gebied ook goed nieuws te hebben!

 

 

het leven is wat je overkomt terwijl je andere plannen maakt
0

Nou, goed nieuws! Ik mag blijven rijden in mijn eigen gewone autootje. Inderdaad wel het advies bij aanschaf van een andere auto een automaat te nemen in verband met eventuele toekomstige aanpassingen. Maar mijn vrijheid mag ik nog even behouden!

Wat een opluchting zeg...

het leven is wat je overkomt terwijl je andere plannen maakt
0

Geweldig Billynoor, dat is zeker een opluchting.
Zo belangrijk om te kunnen gaan en staan waar je wilt... !

0

He wat goed billynoor . Heerlijk he die vrijheid.

Ik merk nu ik weer een auto heb hoe beperkt we waren. Van de week ben ik naar mijn werk gereden ik vond dat het tijd was ervoor en ik wilde ook graag weten hoe nu verder met de uwv.

Halverwege dacht ik wil uit de auto ik raakte een soort van in paniek was moe benen waren gespannen. Maar ik ben doorgereden(je kan moeilijk uitstappen op de snelweg) en was heel blij dat ik er was.

Het was erg vermoeiend maar ik ben blij dat ik heb gedaan. en ja Billynoor je zei het al ik val weer onder de wet poortwachter en er moet een nieuwe functiemogelijkheden lijst worden ingevuld. dit ga ik de 26ste doen samen met de bedrijfsarts en dan gaan ze kijkenof er nog een baantje voor me is . en de 104 weken ziekte afwachten en dan weer een wia keuring.

Ook wordt nu mijn salaris naar 70% gezet ik zit langer dan een jaar in de ziektewet. als ik afgekeurd zou worden via de iva had mijn werkgever dit aangevuld tot 100% maar dat is niet zo dus wordt ik nu naar 70% gezete. OOk dit zal wel weer goed komen . We wisten dat dit zou gebeuren alleen niet wanneer.

gr els

0

Balen dat je nu minder inkomen krijgt. Jammer dat de werkgever nu niet over zijn hart strijkt en toch het inkomen aanvult.

Ik denk dat je het rijden echt moet opbouwen, zeker als je het een tijdje niet gedaan hebt. Het is best vermoeiend auto rijden. Ik merk zelf dat ik stijver ben en meer moeite heb met lopen als ik een stukje gereden heb, maar dat weegt niet op tegen de vrijheid die het me geeft!

Ik hoop dat er toch nog mogelijkheden voor je gevonden worden qua werk. Hetzij bij je oude werkgever, hetzij bij een andere; het zogenaamde 2e spoor. Zal je ook wel mee bekend zijn. :)
Ik ben op zoek naar een andere baan, maar gezien mijn beperkingen qua uren (niet meer dan 3-4 uur per dag, 3-4 dagen in de week) en qua werk, het moet zittend werk zijn in een rolstoelvriendelijke omgeving, zal het niet makkelijk zijn. Maar het voelt goed te werken. Ik heb met mijn arbeidsdeskundige van het UWV werkbedrijf afgesproken dat hij bij een eventuele nieuwe baan betrokken wordt zodat er duidelijke afspraken gemaakt kunnen worden over mijn mogelijkheden. Ik heb nogal de neiging over mijn grenzen heen te gaan en een werkgever en collega's moeten bereid zijn mij terug te fluiten als dit gebeurt. Dat deden ze bij mijn vorige baan ook. Lastig, want ik vind het moeilijk, maar wel heel goed.

Ik hoop echt voor je dat het op zijn pootjes terecht komt.

het leven is wat je overkomt terwijl je andere plannen maakt
1 2 3 4
Je kunt dit bericht alleen bekijken en er niet op reageren.

Plaats een reactie

Om te kunnen reageren moet je eerst ingelogd zijn. Als je nog geen profiel hebt op Iemandzoalsik.nl, kun je je aanmelden. Hiermee krijg je de mogelijkheid om te reageren en ook om zelf gesprekken te starten en groepen te volgen.

aanmelden / login